- Medvedev spune că războiul cu NATO nu se va duce în tranșee ci cu arme nucleare.
- Stoltenberg prevede un război în maxim 5 ani.
- Ministrul danez al Apărării citează informații recente privind un atac din partea Rusiei.
Donald Trump a declarat în cadrul unui miting electoral în Carolina de Sud că, dacă ar fi președinte, nu va veni în ajutoriul unui stat membru al NATO daca acesta ar rămâne în urmă cu contribuțiile financiare în zona de apărare. Ba chiar, spun el, ar încuraja Rusia să îl atace.
Advertisment
Declarația lui Trump vine pe fondul unei îngrijorări din ce în ce mai mari privind un război deschis între Moscova și NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri că trebuie să ne pregătim pentru o confruntare lungă, și nu este singurul.
Declarația candidatului republican care are toate șansele să câștige alegerile la presedintia Statelor Unite este extrem de îngrijorătoare. Cum își motivează spusele?
Este o declarație care a stârnit consternare și la Casa Albă. Trump spune că dacă o țară NATO este în urmă cu finanțarea pentru Apărare, el nu doar că nu va veni în apărarea acestui stat în cazul unei agresiuni din partea Moscovei, dar chiar ar incuraja Rusia să atace acel stat.
Recomandări
Desigur, pare o figură de stil, dar nu este pentru prima dată când Trump recurge la amenințări. Niciodată însă atât de deschis.
Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, acesta spune: „Să pledezi pentru invazia celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitor și lipsit de sens.”
Europa trebuie așadar să fie capabila să își asigure apărarea. Cât de mult este luată în serios amenințarea care vine de la Moscova?
A fost o adevărată avalanșă de interviuri și declarații în presa europeană din acest week-end, toate merg în același sens : o confruntare cu Moscova pare inevitabila. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune pentru prima dată foarte deschis că “NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim la o confruntare care ar putea dura câteva decenii „Trebuie să ne reconstituim și dezvoltam cât mai rapid baza industrială, să trecem de la o industrie de pace la una de război.”
Stéphane Sejouné, ministrul francez de externe a acordat și el un interviu în care subliniază că „este o chestiune existențială pentru UE, securitatea continentului depinde de asta.”
Ministrul suedez al Apărării afirmă foarte clar : „pregătiți-vă să puneți capăt celor 210 ani de pace.”
Presa germană relatează discuții cu un inspector general al armatei care spune că trebuie să fim gata pentru un război cu Rusia în maxim 5 ani. „Nu era evaluarea noastră în 2023, spune ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen. Este vorba despre noi informații care ne-au parvenit ieri.”
„De ce am fi atât de îngrijorați când Rusia nu reușește nici macar să îngenuncheze Ucraina ?” Ei bine, tot presa germană analizează ultima declarație a lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei “RUSIA NU VA DUCE RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA NATO ÎN TRANȘEE CI CU ARME NUCLEARE.”
Citește și
- O expoziție de 1 milion de piese LEGO a fost inaugurată. Ce vedem în acest weekend la Paris?
- Ești gata să readuci la viață o persoană dragă? A.I. promite nemurire digitală
- Taylor Swift a devenit celebritatea care poluează cel mai mult. Cântăreața nu a făcut nicio declarație publică
Partenerii noștri