• Președinția lui Donald Trump a lăsat în urmă ruptura de Europa.
  • E greu de spus cum, chiar și în patru ani, Joe Biden ar putea reface cea mai importantă alianță a SUA.
  • Incitarea la revoltă a lui Trump, a fost picătura care a umplut paharul.

În această săptămână, secretarul de stat Mike Pompeo a anulat ultima călătorie pentru a se întâlni cu liderii europeni și NATO.

În timp ce Departamentul de Stat a susținut că motivul anulării sale a fost pentru ca Pompeo să poată lucra la tranziția spre administrația Biden, oficialii europeni suspectează faptul că diplomatul de vârf al SUA și-a dat seama că aranjase o petrecere de rămas bun la care nimeni nu voia să participe.

De-a lungul mandatului lui Trump, europenii au mers pe o frânghie, încercând să echilibreze condamnarea directă a comportamentului cel mai distructiv al președintelui cu nealinierea liderului lumii occidentale, potrivit unei analize publicate de CNN.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Era puțin probabil ca Pompeo să fie primit cu căldură în turneul său de adio, chiar și înainte de insurecția de la Capitoliul SUA de miercurea trecută. Pentru mulți, incitarea la revoltă a lui Trump, a fost picătura care a umplut paharul.

Ministrul de externe al Luxemburgului l-a numit în mod deschis pe Trump „piroman”, în timp ce diplomații spun în privat că „îl învinovățesc pe Trump pentru haosul din America de la alegeri, inclusiv revolta Capitoliului”, așa cum a făcut-o CNN, reflectând sentimentele altora în același rol.

„În mod clar nu va fi o călătorie agreabilă, întrucât multe instituții și diplomați europeni întorc fericiți spatele administrației Trump. Nu este un secret faptul că Europa așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Biden”, a declarat Tyson Barker, expert analist european și fost oficial al Departamentului de Stat sub conducerea lui Barack Obama.

Plecarea lui Pompeo din această săptămână aduce finalul celor patru ani în care Casă Albă care s-a străduit destrame legăturile create cu aliații.
Scandalul lui Trump de la alegeri, apoi incapacitatea administrației sale de a stăvili cele mai rele instincte, l-au îndepărtat și mai mult de Europa.

„Relația europeană s-a schimbat și va fi acum învăluită în scepticism”

„Din perspectiva noastră, Trump a văzut Europa drept un dușman”, a declarat pentru CNN un înalt diplomat european.

„Impactul durabil al „America First” este faptul că SUA are mai puțini prieteni în Europa.”, au spus oficialii europeni.

În timp ce presupunerea este că relația transatlantică se va îmbunătăți sub Biden, patru ani de dispute au înfiorat scena politică europeană.

„Relația europeană s-a schimbat și va fi acum învăluită în scepticism”, a spus Cathryn Cluver Ashbrook, director executiv al Proiectului privind Europa și relația transatlantică de la Harvard Kennedy School.

„Sosirea unei administrații Biden nu a fost încă îmbrățișată cu aceeași amploare ca cea a lui Obama, deoarece Trump a adus mai multe tensiuni relației decât George W. Bush. Agresiunea externă a lui Trump a afectat toate aspectele vieții europene, fie că este vorba de comerț, apărare sau chiar ideile împărtășite emoțional și legăturile culturale. Toate acele lucruri par brusc degradate și de o valoare mai mică.”, a mai adăugat ea.

Era Trump nu i-a lăsat pe europeni cu prea multe opțiuni, decât să aștepte și să vadă cât de importantă este prioritatea pe care Biden o revendică, în ceea ce privește locul SUA pe scena mondială.

Europa va folosi ce patru ani de relativă liniște sub Biden, pentru a construi garanții împotriva posibilității în care un alt eurosceptic ar câștiga Casa Albă în 2024.