• Guvernul ungar finanțează mai multe organizații care promoveză retorica pro-Putin, conform Politico
  • Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto încerca să convingă republicanii să Ucraina trebuie forțată către o încetare a focului
  • Danube Institute este una din organizațiile prin care Ungaria transmite propaganda pro-rusă, conform Politico

Donald Trump nu se poate opri din laudele către Viktor Orbán. Într-un interviu recent pentru Fox News, el a spus că Ungaria este o țară puternică, condusă de un lider puternic. Însă tot mai mulți din partidul republican sunt îngrijorați de opiniile pro-ruse ale premierului ungar și de răspândirea lor în Statele Unite.

Este partidul republican nemulțumit de Trump?

Nu neapărat de Trump. Este mulțumit de retorica pe care o poartă Trump referitor la Ungaria și mai ales față de premierul Viktor Orbán, pe care îl apreciază de fiecare dată când se poate. Îl numește un om mare, un lider puternic care guvernează o țară puternică. Recent, doar anul acesta, Orban a făcut două vizite la Donald Trump la Mar-a-Lago în Florida.

Pe de altă parte, Orbán și guvernul său finanțează organizații care în Statele Unite promovează o retorică și o opoziție față de războiul din Ucraina, foarte asemănătoare cu cea promovată de Vladimir Putin și de Kremlin, respectiv că trebuie oprită finanțarea și sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia. Toate aceste puncte de vedere prezentate și promovate la conferințe chiar în Statele Unite. 

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Dar, și față de legăturile foarte strânse ale Ungariei și ale guvernului Orbán cu China. Investiții importante și masive sunt făcute de China în Ungaria. Ungaria urmărește să strângă cât mai mult relațiile cu China și, încă o dată, aceste poziții și aceste condiții îngrijorează foarte mult republicanii care au poziții foarte clare în aceste chestiuni. De altfel, două dintre aceste organizații finanțate de guvernul Orbán este Mathias Corvinus Collegium și Danube Institute, care au, de altfel, și birouri la Bruxelles.

Ce spun organizațiile respective?

Danube Institute, cel puțin, promovează, la fel, idei foarte asemănătoare, chiar în conformitate cu poziția guvernului Orbán și este finanțat de către o fundație care este, la fel, sprijinită de guvernul Orbán.Dar ei spun că nu prezintă aceste similitudini cu politica guvernului. Ei au organizat și o conferință în sprijinul Ucrainei, deci nu intră sub incidența acestor politici ale Partidului Republican și ale îngrijorărilor politiceilor republicani. 

Citește și