• Donald Trump critică dur refuzul lui Zelenski de a face concesii Rusiei.
  • Trump susține că Ucraina ar fi trebuit să cedeze teritoriu pentru a evita conflictul, afirmând că orice înțelegere ar fi fost preferabilă situației actuale.
  • Fostul președinte american amenință să taie ajutorul SUA pentru Kiev și promite că nu va trimite trupe americane în Ucraina.

Fostul președinte american Donald Trump l-a criticat dur pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că nu a făcut concesii Rusiei, oferind cea mai puternică indicație de până acum că ar opri sprijinul pentru Kiev dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, scrie POLITICO.

Trump, vorbind la un eveniment de campanie în Carolina de Nord, a declarat că Ucraina ar fi trebuit „să cedeze puțin” pentru a liniști Moscova și a evita un conflict sângeros cu vecinul său invadator, care, potrivit lui, „nu trebuia să se întâmple”.

Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să ajungă la o înțelegere – Zelenski”, a spus Trump.

Recomandări

NU NE MAI FACEM BINE
DEPENDENȚI DE SCROLL
ROMÂNIA BĂTRÂNĂ
VIITORUL SE VEDE-N CEAȚĂ
FĂRĂ LEGI CU DEDICAȚIE
SUA CER ARMISTIȚIU

El a adăugat că „orice înțelegere, chiar și cea mai proastă, ar fi fost mai bună decât ce avem acum”, referindu-se la daunele provocate de Kremlin în Ucraina, care s-a accelerat odată cu invazia la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin în 2022.

Ucraina a dispărut, nu mai e Ucraina. Nu poți înlocui niciodată acele orașe și sate și nu poți înlocui niciodată oamenii morți, atât de mulți oameni morți”, a spus candidatul republican.

„Și dacă am fi făcut o înțelegere proastă, ar fi fost mult mai bine. Ucraina ar fi cedat puțin și toată lumea ar fi trăit”.

Trump a susținut frecvent că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost președinte și a promis în mod repetat că va negocia încheierea conflictului, dacă se va întoarce la Casa Albă.

Cu toate acestea, Trump a refuzat să ofere mai multe detalii și nu a spus dacă își dorește ca Ucraina să învingă Rusia atunci când a fost întrebat la dezbaterea prezidențială cu Kamala Harris.

În același timp, Trump a ignorat faptul că conflictul dintre Rusia și Ucraina a început din 2014 și s-a desfășurat inclusiv pe întreaga perioadă cât el a fost președinte al SUA.

De asemenea, Trump a amenințat că va tăia ajutorul SUA pentru Kiev, iar miercuri a promis că „nu va trimite trupe americane să moară în Ucraina”.

„Democrații nu vor fi mulțumiți până nu vor trimite copii americani în Ucraina, și asta încearcă să facă”, a spus el.

„Mamele și tații din America nu vor ca copiii lor să lupte în Ucraina și Rusia. Soldații noștri nu vor să moară peste ocean”.

Zelenski, care se află în prezent în New York, nu se va întâlni, cel mai probabil, cu Trump în zilele următoare, potrivit unui oficial de campanie al fostului președinte.

Tot în decursul acestei săptămâni, liderul ucrainean a vizitat o fabrică de muniții în Pennsylvania – un stat crucial în alegerile strânse din noiembrie – ca parte a unui turneu pentru a consolida sprijinul pentru rezistența Kievului împotriva războiului Rusiei, oferind un impuls campaniei lui Harris și iritând tabăra lui Trump.

Vizita la fabrica din Scranton a fost criticată de președintele republican al Camerei Reprezentanților SUA și aliatul lui Trump, Mike Johnson, pe care a numit-o „mioapă” și „motivată politic” și a cerut ca Zelenski să-l „concedieze imediat” pe ambasadorul Ucrainei în SUA.

Citește și