Trump îl acuză pe Biden că ar fi „înarmat” Departamentul de Justiție, pentru a-l viza direct

Fostul președinte Donald Trump pune la îndoială în mod public și fără niciun fel de probe corectitudinea alegerilor din 2024, în medie cam o dată pe zi, de când și-a anunțat candidatura la președinție. Asta arată o analiză realizată de New York Times. Tactica este una familiară în cazul lui Trump.

De unde a pornit retorica aceasta a lui Trump

Cu mult timp înainte de a-și anunța candidatura, Trump și susținătorii săi au acuzat în mod fals faptul că președintele Biden a „înarmat” Departamentul de Justiție pentru a-l viza. Dar a fost nevoie până în luna martie a anului trecut pentru ca el să se mulțumească cu o nouă acuzație: că multiplele provocări juridice legate de activitățile politice și de afaceri ale lui constituie o „nouă modalitate de a trișa” pentru a „interveni” în alegerile din 2024.

El a făcut versiuni ale acestei acuzații de peste 350 de ori. NYTimes a documentat peste 500 de evenimente de campanie, postări pe rețelele de socializare și interviuri din timpul ciclului 2024 în care Trump i-a acuzat în mod fals pe democrați că încearcă să „măsluiască”, „trișeze”, „fure” sau să „influențeze” în alt mod următoarele alegeri – sau că a făcut acest lucru în 2020.

S-a schimbat ceva în discursul lui Trump, comparativ cu campania din 2020

Trump a adaptat specificul acuzațiilor sale cu fiecare dintre cele trei cicluri electorale. Dar, în fiecare caz, modelul său de discurs a urmat aceleași contururi. El împrăștie îndoiala cu privire la legitimitatea alegerilor, iar apoi începe să capitalizeze pe această îndoială făcând aluzie la faptul că nu acceptă neapărat rezultatele alegerilor – cu excepția cazului în care, desigur, câștigă. Această strategie retorică – dă practic cu banul – cap, am câștigat; pajură, ai trișat – este una îndrăgită de domnul Trump, care precede chiar și perioada în care a fost candidat la președinție.

Exit mobile version