• Trump a fost împușcat la un miting din Butler, Pennsylvania.
  • Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.
  • Mai mulți aliați ai lui Donald Trump au postat pe Twitter mesaje de sprijin și rugăciuni pentru fostul Președinte.
  • Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA.
  • Un participant la miting ar fi murit.

Trump spune că a fost împușcat în „partea superioară a urechii drepte” la un miting din Butler, Pennsylvania. Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.

Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA. Convenția Națională Republicană se va desfășura luni, așa cum a fost stabilit.

În urma îngrijirilor medicale, Trump „se simte bine”. Fostul Președinte al SUA a vorbit la telefon cu Președintele Biden, care a condamnat atacul sângeros.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

O anchetă a Serviciilor Secrete ale SUA și a FBI-ului este în curs de desfășurare.

Istoria sângeroasă a SUA

Trump nu este singurul Președinte al SUA supus unor atacuri sângeroase.

Mai mulți președinți, foști președinți și candidați la președinție au fost atacați în istoria SUA, potrivit unui raport CNN din 2011 și a unei liste de cazuri de violență politică care include atacuri asupra senatorilor, congresmenilor și guvernatorilor, atacuri compilate de biblioteca de cercetare a CNN.

Președinți, foști președinți sau candidați la președinție au supraviețuit mai multor încercări de asasinat. De menționat că toți președinții se confruntă cu amenințări, iar toți foștii președinți beneficiază pe viață de protecția Serviciilor Secrete:

  • În perioada dinaintea Războiului Civil, președintele Andrew Jackson a fost ținta unui atac în Capitoliu în timp ce participa la o înmormântare. Atacatorul a tras de două ori, dar arma nu a funcționat.
  • Fostul președinte Theodore Roosevelt, ca și Trump, încerca să-și recapete vechiul post în timpul campaniei din 1912. A fost împușcat pe drumul spre un discurs în Milwaukee de un barman.
    Roosevelt a spus mai târziu că o copie împăturită a discursului său de 50 de pagini a încetinit glonțul, care i-a rămas în corp pentru restul vieții. Totuși, a ținut discursul în ciuda împușcării.
  • Franklin D. Roosevelt era președinte ales când un posibil asasin a tras asupra lui în Miami în 1933. Atacatorul, Guiseppe Zangara, nu l-a nimerit pe Roosevelt, dar l-a ucis pe primarul din Chicago, Anton Cermak. A fost executat pe scaun electric.
  • Harry Truman, care a preluat președinția după moartea lui Roosevelt, a fost ținta unui atac de către naționaliștii porto-ricani în 1950, în apropierea Casei Albe.
  • Guvernatorul din Alabama, George Wallace, un segregaționist care candida pentru a treia oară la președinție în 1972, a fost împușcat după un eveniment de campanie în afara Washingtonului, DC. Împușcătura l-a lăsat paralizat de la brâu în jos, iar mai târziu și-a schimbat opiniile politice.
  • Gerald Ford a fost ținta a două încercări de asasinat în succesiune rapidă în 1975. Lynette „Squeaky” Fromme, o adeptă a liderului de cult Charles Manson, a fost oprită înainte să poată trage asupra lui Ford în Sacramento, California. Câteva săptămâni mai târziu, o femeie pe nume Sara Jane Moore a tras asupra lui Ford la San Francisco, dar a ratat ținta, deoarece un trecător i-a apucat mâna.
  • Ronald Reagan a fost împușcat în 1981 în afara Hiltonului din Washington, DC, după ce ținuse un discurs. Secretarul său de presă, James Brady, a fost rănit mai grav decât Reagan și a devenit mai târziu activist pentru controlul armelor. Atacatorul lui Reagan, John Hinckley, a petrecut zeci de ani într-un azil de boli mintale. A fost eliberat de sub supraveghere judiciară în 2022.
  • Un bărbat din Idaho a fost acuzat de tentativă de asasinat asupra lui Barack Obama când a tras focuri de armă asupra Casei Albe în 2011.

Patru Președinți ai SUA au fost asasinați

  • Abraham Lincoln a fost primul Președinte care a murit prin asasinat. El a fost împușcat în spatele capului în 1865 în timpul unei apariții la Ford’s Theater din Washington, DC, de către John Wilkes Booth, un actor din piesa de teatru din acea seară și simpatizant sudist. Booth a fugit de la locul faptei și a fost împușcat când a fost capturat săptămâni mai târziu în Virginia.
  • James Garfield a fost împușcat într-o gară din Washington, DC, în iulie 1881. El a murit din cauza rănilor sale luni mai târziu, în septembrie, în New Jersey. Garfield a fost împușcat de Charles Guiteau, un susținător dezamăgit cu probleme mintale care era supărat că nu a primit un loc de muncă în Administrația lui Garfield. Guiteau a fost condamnat și spânzurat în același an.
  • William McKinley a fost împușcat în septembrie 1901 în Buffalo, New York, de Leon Czolgosz, un anarhist. McKinley făcea o apariție la Expoziția Pan-Americană. El a supraviețuit câteva zile în Buffalo înainte de a muri din cauza rănilor sale. Czolgosz a fost mai târziu electrocutat.
  • John F. Kennedy a fost ucis de un lunetist, Lee Harvey Oswald, în Dallas, în noiembrie 1963, în timp ce era condus într-o limuzină cu capota deschisă pe o rută de paradă. Oswald, un simpatizant sovietic, a fost arestat la câteva zile după împușcare. Oswald a fost ucis la rândul său de Jack Ruby în subsolul secției de poliție din Dallas.

R.F.K candida la președinție

Robert F. Kennedy era senator din New York când candida pentru Președinție, în 1968. RFK a fost împușcat la Hotelul Ambassador din Los Angeles în noaptea în care a câștigat primarul democratic din California.

Ucigașul său, Sirhan Sirhan, este încă în închisoare în California și i-a fost recent refuzată o cerere de eliberare condiționată.

Fiul său, Robert F. Kennedy Jr., este un candidat independent pentru președinție în acest an.

Vorbind despre atacul asupra lui Trump, Robert F. Kennedy Jr. a reflectat asupra experienței sale cu privire la asasinarea tatălui său, Robert F. Kennedy, și a unchiului său, fostul Președinte John F. Kennedy, în timpul unui interviu pentru NewsNation.

Robert F. Kennedy Jr. a spus că înțelege impactul incidentului de la mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania, „probabil la fel de bine ca oricine” și că speră că oamenii vor condamna atacul violent asupra fostului Președinte.

Citește și