• Donald Trump a anunțat că va deporta în masă imigranții din Springfield, Ohio, pe baza afirmațiilor nefondate că haitienii mănâncă animale de companie.
  • Oficialii locali și președintele Joe Biden au condamnat aceste afirmații false, făcând apel la calm și denunțând criticile aduse comunității haitiene.
  • Trump a făcut confuzie între imigranții haitieni din Springfield și venezueleni, declarând că îi va deporta în Venezuela, deși haitienii din oraș au statut legal în SUA.

Donald Trump a declarat că va deporta în masă imigranții dintr-un mic oraș din Ohio, care a fost zguduit de afirmații nefondate conform cărora haitienii mănâncă animale de companie, scrie BBC.


„Vom începe cu Springfield”
, a spus Trump, adăugând că orașul a fost „distrus” de imigrație.


Oficialii din Springfield spun că afirmația – ulterior demontată de autorități – despre consumul de animale de companie a trimis unde de șoc în comunitate și a dus la amenințări violente care au închis școlile.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI


Președintele Joe Biden a făcut apel la calm vineri, numind criticile la adresa haitienilor din Springfield „pur și simplu greșite”.

„Trump trebuie să se oprească. Trebuie să se oprească”, a spus Biden.


Promisiunea candidatului republican vine după aproape o săptămână de afirmații false despre imigranți care ucid și mănâncă animale de companie în Springfield.


Afirmațiile despre consumul de animale, pe care Trump le-a repetat în dezbaterea sa cu Kamala Harris de marți, au fost negate de șeful poliției și primarul din Springfield, precum și de guvernatorul statului Ohio, Mike DeWine.


Vineri, trei școli din Springfield au fost evacuate din cauza amenințărilor cu bombă. Cel puțin una dintre amenințări a fost însoțită de comentarii denigratoare la adresa haitienilor, potrivit primarului din Springfield, Bob Rue. Acest lucru vine după ce primăria și mai multe alte clădiri, precum și o școală, au fost evacuate joi din cauza amenințărilor.


În timpul unei conferințe de presă la terenul său de golf din Los Angeles, vineri, Trump a fost întrebat dacă ia în considerare să facă o vizită în oraș.

„Vă pot spune asta, vom face deportări masive din Springfield, Ohio – deportări masive. Îi vom scoate pe acești oameni de aici. Îi vom trimite înapoi în Venezuela”, a spus Trump.

Imigranții din Springfield sunt în majoritate din Haiti și au permisiunea legală de a fi în SUA în cadrul unui program federal pentru haitieni.

Nu e clar de ce Trump a menționat Venezuela. Pe parcursul declarațiilor sale, el a făcut referiri la un influx de migranți venezueleni în Aurora, Colorado, și a spus că deportările vor începe și acolo dacă va câștiga alegerile prezidențiale în noiembrie.

În dezbaterea de marți, Trump a vorbit și despre subiectul mediatizat că o bandă venezueleană a preluat controlul unui complex de apartamente din Aurora.

Poliția din Aurora a arestat miercuri 8 membri suspectați ai grupării criminale Tren de Aragua.

Departamentul a recunoscut că membrii bandei au „afectat semnificativ” mai multe complexe de apartamente din oraș, dar șeful poliției a negat că infractorii ar fi preluat controlul vreunei clădiri din Aurora.

Citește și