• Sondajul a fost realizat între 24 și 26 mai.
  • Unii oameni votează pentru alți candidați în cadrul voturilor primare pentru a-și exprima opoziția față de el.
  • Deși Trump a câștigat în continuare cu o majoritate răsunătoare, acest lucru a arătat că nu are sprijinul deplin al republicanilor din mai multe state.

Unul din trei alegători republicani ar fi preferat un alt candidat în locul lui Donald Trump pentru viitoarele alegeri prezidențiale. În martie, fostul președinte a câștigat suficiente curse primare pentru a-și asigura nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, scrie Newsweek.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj realizat de firma canadiană de sondaje Leger pe un eșantion de 1.003 americani, Trump nu se bucură de sprijinul total al bazei sale, iar 33% din această categorie demografică ar fi preferat un alt politician. Între timp, această proporție este mai mare (47%) în rândul alegătorilor republicani cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

Sondajul a fost realizat între 24 și 26 mai. Marja de eroare este de +/- 3,09 la sută.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Sondajul vine în contextul în care Trump a fost lovit de proteste în timpul sezonului de primare. Unii oameni votează pentru alți candidați în cadrul voturilor primare pentru a-și exprima opoziția față de el.

La începutul acestei luni, de exemplu, fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, care a renunțat la cursa prezidențială în martie, a obținut 20% din voturi în Maryland și 17,8% în Nebraska. Deși Trump a câștigat în continuare cu o majoritate răsunătoare, acest lucru a arătat că nu are sprijinul deplin al republicanilor din aceste state. Un model similar a apărut și în alte state, iar Joe Biden, candidatul democrat la alegeri și președintele în exercițiu, a fost și el lovit de voturi de protest în propriile curse primare.

Între timp, Trump a fost găsit vinovat de toate cele 34 de capete de acuzare în procesul său de mare amploare privind plățile făcute către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels. În timp ce sondajul Leger a fost realizat înainte ca Trump să fie găsit vinovat, alte sondaje au sugerat că verdictul de vinovăție îi va bulversa campania, unii alegători părând să își schimbe loialitatea față de Biden, potrivit sondajelor de după verdict.

Un sondaj Morning Consult realizat pe 2.200 de alegători înregistrați, de exemplu, a constatat că 45 la sută dintre aceștia ar vota pentru Biden, în timp ce 44 la sută ar vota pentru Trump. Sondajul, realizat pe 31 mai, a arătat că Biden a câștigat 3 puncte procentuale în plus față de 28 mai, când firma a realizat ultimul sondaj.

De la verdictul de vinovăție, unii republicani s-au pronunțat și ei împotriva republicanului, iar experții au sugerat că campania lui Trump ar putea fi afectată negativ.

Citește și