• Donald Trump s-a întors „pentru scurt timp” pe platforma X, înainte de interviul cu Musk.
  • Trump a spus că îi va acorda lui Musk „interviul secolului”.
  • În 2021, Trump a fost „interzis pe viață” de pe X, pe atunci Twitter.
  • Interviul are loc pe X la ora 03:00 dimineața, ora României.

Donald Trump s-a întors luni cu o serie de postări pe X, platforma care mai demult l-a banat, semn că fostul președinte se pregătește să o folosească ca o portavoce în campania sa pentru Casa Albă, scrie Financial Times.

Postările au venit cu câteva ore înainte ca Trump să-i acorde un interviu miliardarului Elon Musk, care și-a exprimat public sprijinul pentru realegerea fostului președinte după tentativa de asasinat din Pennsylvania, din iulie.

Trump a postat luni un videoclip de campanie care prezenta un montaj dramatic cu limuzine, aeronave militare și alte simboluri ale puterii prezidențiale, afirmând: „vor să mă reducă la tăcere pentru că nu voi permite niciodată să vă reducă pe voi la tăcere”.

Recomandări

BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?

Vezi articolul

Videoclipul a reamintit spectatorilor despre raidul FBI-ului din 2022 asupra reședinței sale din Florida, Mar-a-Lago, și despre acuzațiile aduse de Departamentul de Justiție pentru presupusa gestionare necorespunzătoare a documentelor clasificate și conspirația de a deturna rezultatul alegerilor din 2020. Trump promite în videoclip să „distrugă complet deep state-ul”.

Postarea a strâns peste 8 milioane de vizualizări într-o oră, potrivit X. Acum, videoclipul are 18 milioane de vizualizări. Într-o altă postare, Trump a criticat-o pe Kamala Harris, rivala sa democrată în alegerile prezidențiale din acest an.

Reapariția bruscă a lui Trump pe X are loc pe fondul înăspririi cursei pentru Casa Albă, Kamala Harris fiind acum la egalitate sau chiar în fața fostului președinte în unele state cheie, conform sondajelor efectuate după ce l-a înlocuit pe președintele Joe Biden ca și candidat democrat.

Trump a folosit mult platforma X, anterior Twitter, înainte și în timpul mandatului său. Totuși, platforma l-a interzis „pe viață” în 2021, imediat după ce susținătorii săi au atacat Capitolul SUA pe 6 ianuarie. Trump a încălcat în mod repetat politicile platformei, inclusiv regulile împotriva incitării sau glorificării violenței.

În ultima sa postare ca președinte, Trump a spus că nu va merge la inaugurarea lui Biden.

Musk, care a cumpărat Twitter în 2022, i-a restabilit contul lui Trump mai târziu în acel an și a relaxat politicile de moderare ale platformei, permițând întoarcerea figurilor suspendate și controversate.

Musk, un „absolutist al libertății de exprimare” autodeclarat, a lansat de asemenea un grup de finanțare pentru a susține realegerea lui Trump.

Într-un email de campanie trimis duminică, Trump a spus că „se întoarce pe X pentru o perioadă scurtă” pentru a-i acorda „interviul secolului” lui Musk, luni.

„Ocolim ȘTIRILE FALSE și ne ducem mesajul direct la poporul american: PACE. UNITATE. MAGA!”

Ultima postare a lui Trump pe X fusese în august 2023, când a postat fotografia de arest în Georgia.

Musk a reacționat în stilul său caracteristic la revenirea fostului președinte pe X, printr-un meme:

Interviul cu Musk va avea loc în această noapte, la ora 03:00 dimineața, ora României.

Citește și