Trump și Zelenski se vor întâlni în mijlocul furiei republicanilor. Fostul Președinte are un plan pentru încetarea războiului

Donald Trump a declarat că se va întâlni vineri cu Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la New York, conform BBC.

Candidatul republican la președinție a declarat într-o conferință de presă că cei doi se vor întâlni în jurul orei 09:45 ET la proprietatea sa Trump Tower.

Întâlnirea va avea loc, în ciuda informațiilor anterioare conform cărora ar fi fost anulată, pe fondul furiei crescânde a republicanilor de rang înalt, după ce Zelenski a vizitat Pennsylvania, un stat-cheie din SUA.

Joi, Zelensky s-a întâlnit cu Președintele american Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris la Casa Albă pentru a discuta despre „planul său de victorie”, care speră că va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să accepte o încheiere diplomatică a războiului.

„Președintele Zelenski a cerut să se întâlnească cu mine, iar eu mă voi întâlni cu el mâine dimineață”, a declarat Trump reporterilor la New York. „Și este o rușine ce se întâmplă în Ucraina. Atât de mulți morți, atât de multă distrugere. Este un lucru oribil”.

Trump a declarat că el crede că va fi capabil să „facă o înțelegere” între președintele rus Vladimir Putin și Zelenski „destul de repede”.

Fostul Președinte american a vorbit după ce Zelenski s-a întâlnit mai devreme cu Biden și Harris. Cu câteva ore înainte, Biden anunțase un nou pachet de asistență militară în valoare de 7,9 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Vorbind alături de Președintele ucrainean după întâlnirea lor, Harris a spus că există „unii în țara mea” care ar „forța Ucraina să renunțe la mari părți din teritoriul său suveran”.

Întrebat la conferința de presă de un reporter dacă Ucraina ar trebui să cedeze teren Rusiei pentru a pune capăt războiului, Trump nu a răspuns direct. „Să obținem puțină pace”, a spus el. „Avem nevoie de pace. Trebuie să oprim moartea și distrugerea”.

Unii republicani au fost înfuriați de vizita lui Zelenski la o fabrică de armament din orașul natal al lui Biden, Scranton, Pennsylvania, împreună cu democrați de top în această săptămână, inclusiv guvernatorul Josh Shapiro. Vizita lui Zelenski în acest stat-cheie a fost catalogată de către republicani importanți drept un eveniment de campanie partizană.

Într-o scrisoare publică, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că vizita a fost „concepută pentru a-i ajuta pe democrați” și a susținut că a reprezentat o „interferență electorală”.

Exit mobile version