• Trump a declarat că președintele Chinei i-a scris o „scrisoare frumoasă”.
  • Candidatul republican la președinție l-a descris pe Xi ca fiind „un om genial”.
  • Trump a folosit mitingul de la Grand Rapids pentru a-i lăuda pe Xi și pe Vladimir Putin.

Donald Trump a declarat că președintele Chinei i-a scris o „scrisoare frumoasă” după tentativa de asasinat de săptămâna trecută, în timp ce continuă să curteze lideri pe care Joe Biden i-a descris ca fiind dictatori, scrie The Guardian.

La primul său miting de campanie de când a scăpat de atentatul asupra vieții sale din Pennsylvania, Trump a spus unei mulțimi din Michigan sâmbătă: „[Președintele Xi Jinping] mi-a scris o scrisoare frumoasă zilele trecute când a auzit despre ce s-a întâmplat”.

Candidatul republican la președinție l-a descris pe Xi ca fiind „un om genial, care controlează 1,4 miliarde de oameni cu o mână de fier”, adăugând că liderul chinez îi face pe oameni ca Biden să pară „un copil”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Pe lângă atacurile familiare asupra lui Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, Trump a folosit mitingul de la Grand Rapids pentru a-i lăuda pe Xi și pe Vladimir Putin. Ei au fost descriși ca fiind „inteligenți, duri”, doi lideri care „își iubesc țara”. Acesta este un ecou al laudei pe care i-a adus-o președintelui rus în 2022 pentru strategia sa de a invada Ucraina. În același discurs din 2022, la un miting din Georgia, Trump l-a numit pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un „dur” și a spus că: „Cel mai inteligent ajunge în vârf.” Sâmbătă, Trump a spus că s-a „înțeles foarte bine” cu ambii lideri.

Încă purtând un mic bandaj la o săptămână după împușcătură, Trump l-a susținut public și pe premierul maghiar Viktor Orbán, spunând că acesta avea dreptate când a spus că „trebuie să avem pe cineva care să ne poată proteja”. Orbán a fost acuzat săptămâna aceasta de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de trădarea liderilor europeni după ce a călătorit la Moscova pentru ceea ce a numit o „misiune de pace”, susținând o conferință de presă comună cu Putin în care liderul rus a spus Kievului să renunțe la mai multe teritorii, să-și retragă trupele și să renunțe la eforturile de a adera la NATO.

După ce s-a întâlnit recent cu Trump în Florida, Orbán a semnalat probabilitatea unei victorii a lui Trump și a îndemnat liderii europeni să redeschidă „liniile directe de comunicare diplomatică” cu Rusia și „discuții politice la nivel înalt” cu China.

Referirea lui Trump la o „scrisoare frumoasă” de la Xi amintește de celebrele „scrisori de dragoste” pe care le-a primit de la Kim din Coreea de Nord. În septembrie 2018, Trump a spus la un miting din Virginia de Vest: „Ne-am îndrăgostit. Nu, serios. Mi-a scris scrisori frumoase.”

Reporterul de la Washington Post, Bob Woodward, a obținut ulterior cele 25 de scrisori dintre Trump și Kim pentru a doua sa carte despre președinția lui Trump, Rage.

Într-o scrisoare despre o întâlnire din Singapore din iunie 2018, Kim a scris: „Nici acum nu pot uita acel moment istoric când am strâns ferm mâna Excelenței Voastre la locația frumoasă și sacră în timp ce întreaga lume ne privea.”

După un Summit din Vietnam din februarie 2019, Kim a scris că „fiecare minut pe care l-am împărtășit acum 103 zile în Hanoi a fost, de asemenea, un moment de glorie care rămâne o amintire prețioasă”.

Summit-urile nu au redus tensiunile cu Coreea de Nord.

Citește și