• Convenția Națională Republicană îi reunește pe republicani într-un moment în care întreaga planetă este cu ochii pe Donald Trump.
  • Trump a fost victima unei tentative de asasinat, fiind împușcat în partea superioară a urechii de un tânăr de 20 de ani.
  • Trump ține primul discurs după tentativa de asasinat de sâmbătă.
  • Discursul său este așteptat să fie despre „unitate”, așa cum a anunțat Trump însuși.

UPDATE 07:26

Convenția Națională Republicană s-a încheiat, petrecerea continuă. Membrii familiei lui Trump încep să părăsească sala de ceremonie.

UPDATE 07:09

CNN comentează că ar fi fost cea mai mare lansare de baloane din istorie la Convenția Națională Republicană, la finalul discursului lui Trump.

UPDATE 07:08

Discursul a durat 1 oră și 32 de minute – cel mai lung discurs pentru acceptarea unei nominalizări din istorie. Discursul s-a concentrat pe unitate.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE 07:06

Melania Trump și familia s-au dus pe scenă lângă Trump.

UPDATE 07:05 – Trump își încheie discursul

UPDATE 07:03

Trump:

„Vă promit că vom câștiga împreună. Vom câștiga, vom câștiga, vom câștiga. Nimeni nu ne va opri vreodată. Indiferent ce obstacole vor veni, vom continua să reușim și nu vom da greș. Împreună vom salva țara, vom restaura bogăția Americii, viitorul va fi mai liber, mai bogat, mai fericit, mai unit ca niciodată. Vom face America măreață din nou”.

UPDATE 06:58

Trump:

„Fiecare zi pe Pământ e un cadou de la Dumnezeu.

Atacatorul voia să ne oprească mișcarea. Mișcarea nu e despre mine, e despre voi și despre voi a fost mereu. Nu poate fi oprită. Mișcarea a fost mereu despre patrioții muncitori ai Americii. De prea mult timp, ne mulțumim cu prea puțin și dăm prea mult altor națiuni.

Sunt aici în seara asta cu mesajul opus pentru voi: Așteptările voastre nu sunt suficient de mari. Suntem americani, măreția e moștenirea noastră. Dar fără un lider, destinul nostru nu poate fi împlinit. Trebuie să ne reunim, iar succesul ne va reuni. Este o poveste despre iubire, sacrificiu și multe alte lucruri. Și amintiți-vă de cuvântul „devotament”.

Să ne amintim de soldații americani care s-au sacrificat pe front. Au avut încredere în țară, în ei, în Dumnezeu. La fel ca strămoșii noștri, trebuie să trecem peste diferențele dintre noi și să ne reunim ca un întreg, ca o națiune”.

UPDATE 06:56

Trump:

„La doar câteva zile de când aș fi putut să-mi pierd viața…Sunt în fața voastră și vorbim despre viitor, promisiuni, despre reînnoire, despre ce iubim cel mai mult – America. Trăim într-o lume în care nu știm ce ne rezervă Dumnezeu”.

UPDATE 06:53

Trump:

„Vom găsi leacul pentru cancer, Alzheimer. Avem nevoie de un lider. Nu vom avea bărbați care practică sporturi feminine. Vom restaura țara, vom restaura orașele, le vom face frumoase și curate, începând cu Capitala. Vom fi foarte mândri de Capitala noastră din nou, Washington D.C

Apropo, Wisconsin, investim 250 de miliarde de dolari aici pentru a crea joburi, așa că sper sa vă amintiți asta in noiembrie la alegeri. Sincer, incerc sa va cumpar votul”.

UPDATE 06:52

Trump:

„Pot opri orice război doar dacă dau un telefon”.

UPDATE 06:50

Trump, vorbind despre Rusia:

„Ne vrem ostaticii înapoi și îi vrem înainte să preluăm Administrația. Îi vrem rapid înapoi”.

UPDATE 06:46

Trump vorbește despre Afghanistan și eșecul Administrației Biden.

UPDATE 06:44

Trump:

„Eu mă înțelegeam cu Coreea de Nord. Bine, a cam luat-o razna, dar e ok, mă întorc. Coreei de Nord s-ar putea să-i fie dor de mine, apropo”.

UPDATE 06:41 – Trump vorbește de Viktor Orban

Trump:

„Viktor Orban, un tip dur, a spus că „nu vreau ca oamenii să vină să arunce totul în aer, să ne atace”.

Viktor Orban a spus că „trebuie să-l aducem înapoi pe Trump. Rusia se temea de Trump, China se temea de Trump. Era pace în toată lumea”.

UPDATE 06:40

Trump vorbește despre tragediile în care mame și copii au fost uciși, atacați de imigranți ilegali.

„Asta e promisiunea mea – toți vom fi în siguranță”.

UPDATE 06:37

Trump:

În Venezuela, infracționalitatea a scăzut cu 72%. Acolo vom ține următoarea Convenție, vom fi în siguranță acolo. De ce au scăzut cifrele? Pentru că infractorii lor au venit la noi”.

UPDATE 06:36

Trump:

„Asistăm la cea mai mare invazie. Acești imigranți vin din Africa, Asia, Orientul Mijlociu. Este cea mai mare invazie, iar această Administrație nu face absolut nimic ca să-i oprească. Vin din închisori, din ospicii. Rata criminalității scade în aceste locuri ale lumii și crește la noi, pentru că își aruncă criminalii la noi în țară”.

UPDATE 06:32

Trump prezintă cifrele și statisticile privind imigranții și granițele din timpul Administrației sale, comparativ cu „dezastrul” provocat de Biden.

UPDATE 06:30

Trump:

„Vom închide granițele din prima zi. Vrem ca oamenii să vină în țara noastră, dar vrem să vină legal”.

UPDATE 06:28

Trump:

„Niciun vis nu poate fi atins dacă nu oprim invazia imigranților”.

UPDATE 06:27

Trump promite să protejeze securitatea socială, pe care „democrații o distrug”.

UPDATE 06:20

„Chiar la granița cu Mexic, China construiește mașini ca să le vândă în țara noastră. Vom revigora producția de vehicule, și o vom revigora rapid. Nu vom lăsa alte țări să vină să-și vândă lucrurile în America. Vrei să le vinzi în America, atunci le produci în America”.

UPDATE 06:18

Trump:

„Acum trei ani și jumătate, eram independenți energetic. Acum va fi și mai bine, vom fi furnizori în toată lumea”.

UPDATE 06:16

Trump:

„A fost o convenție minunată. Uitați-vă în jurul vostru. E despre iubire. Săptămâna aceasta, Republicanii au pus la punct o agendă foarte bună, care e foarte scurtă față de cea a Democraților, care e plictisitoare, de 100 de pagini”.

UPDATE 06:13 -Trump promite să readucă visul american

Trump:

„Sub Administrația Biden, am avut cea mai proastă inflație. Imigranții ilegali fură job-urile americanilor. Și știți cine suferă cel mai mult? Populația de culoare și hispanică – ei au cel mai mult de suferit de pe urma imigranților. Vom fi o națiune măreață din nou. Cu leadership-ul meu, va fi rezolvat fiecare dezastru cauzat de Administrația Biden.

Fie că m-ați susținut în trecut sau nu, voi readuce visul american pentru fiecare dintre voi.

Cu umilință, vă rog să fiți entuziasmați pentru viitorul națiunii noastre. Fiți entuziasmați!”.

UPDATE 06:08 – Trump promite că va opri fiecare conflict din lume, inclusiv războiul Rusia-Ucraina

Trump:

„Voi rezolva criza imigranților, voi construi zidul. Voi opri fiecare conflict din lume, pornit de Administrația Biden, inclusiv războiul Rusia-Ucraina. Războiul din Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată sub Administrația mea. La fel, Israelul n-ar fi fost atacat, sub Administrația mea. Iranul era falit. Acum are 250 miliarde de dolari, făcuți în ultimii doi ani. Iranul era sărac, iar acum se apropie de a avea o armă nucleară, lucru care nu s-ar fi întâmplat sub Administrația mea.

UPDATE 06:06 – Trump promite un viitor bun pentru America

Trump:

„Niciun inamic nu ne va pune forța la îndoială, vom fi respectați, vom avea granițe sigure, vom avea pace, stabilitate, armonie în toată lumea. Pentru a avea acest viitor, trebuie să ne restaurăm țara de la leadership-ul incompetent. Vor fi cele mai importante alegeri din istoria țării. Sub Administrația actuală, suntem într-adevăr o națiune în declin. Vom rezolva criza imigranților care provoacă boală, infracțiuni distrugere în țara noastră. E timpul pentru o schimbare. Administrația actuală nu poate să rezolve nimic. Administrația actuală nu poate face față amenințărilor puternice. Sunt puternici doar la a frauda alegerile.

Fac această promisiune poporului american, voi rezolva problema inflației, vom tăia taxele, vom scădea prețul la energie, prețurile vor scădea la un nivel pe care nimeni nu l-a mai văzut înainte”.

UPDATE 06:02

Trump vorbește despre realizările Administrației sale și promite unitate pentru americani, indiferent de culoare.

„Vreau sa fiu Președinte pentru toată America, nu doar pentru jumătate. Pentru că nu este o victorie să câștigi doar jumătate de America”.

UPDATE 06:00

Trump le mulțumește celor prezenți la Convenție.

UPDATE 05:56 – Trump reiterează mesajul MAGA

Trump:

„Indiferent de obstacole, nu ne vom opri, nu ne vom da în spate, nu mă voi opri niciodată să lupt pentru voi și pentru țara noastră minunată.

Promit că voi restaura țara și vom face asta foarte rapid. Aceste alegeri trebuie să fie despre problemele pe care le are țara noastră și cum vom face America de succes și „great again”.

O națiune sub Dumnezeu, nedivizată, cu dreptate pentru toată lumea. Să nu demonizăm dezacordurile politice, lucruri care se întâmplă acum în țara noastră.

Și o știre recentă – un respectat judecător din Florida a respins un caz împotriva mea. Democrații care vor să unifice țara trebuie să renunțe la aceste procese împotriva mea, această „vânătoare de vrăjitoare”.

În seara asta, lângă mine este minunata mea soție Melania. Îi mulțumesc familiei mele că este aici în seara asta”.

UPDATE 05:48 – Trump ține un moment de reculegere pentru pompierul ucis la miting

Trump:

„Corey era un pompier respectat de toată lumea. Din păcate trebuie să vorbim despre el la timpul trecut. Și-a pierdut viața la miting încercând să o salveze pe a altora, când zburau gloanțele.

Vreau să mulțumesc Departamentului de Pompieri și familiei pentru că au trimis în această seară uniforma lui aici, la Convenție. Să ținem un moment de reculegere pentru Corey”.

UPDATE 05:36 – Trump vorbește despre tentativa de asasinat

Trump:

„Încep prin a vă mulțumi pentru sprijinul pe care mi l-ați arătat după tentativa de asasinat de la miting. Mulți m-ați întrebat ce s-a întâmplat. Așa că vă voi spune exact, și nu o să o mai zic a doua oară pentru că e prea dureros de zis. Era o zi caldă, frumoasă, la miting, în Pennsylvania. Muzica era dată tare, iar campania mergea foarte bine. M-am dus pe scenă, iar publicul urla, oamenii erau fericiți

Am început să vorbesc tare, puternic, vorbeam despre treaba buna pe care a făcut-o Administrația mea cu granițele. În spatele meu, la dreapta, era un ecran mare cu cifrele privind migranții în timpul Adminisrației mele.

M-am întors la dreapta, și eram gata să nu o fac.

Am auzit un șuierat și am simțit că ceva m-a lovit foarte, foarte tare în urechea dreaptă.

Mi-am zis wow, ce a fost asta? Nu poate fi decât un glonț, și mi-am dus mâna la ureche, iar mâna mea era plină de sânge. Sânge peste tot. Am știut imediat că e foarte grav, că suntem atacați și ne-am pus la pământ, știam că suntem atacați

Agenții Secret Service s-au grăbit la scenă. Au fost oameni grozavi. S-au pus peste mine ca să fiu protejat.

Era sânge peste tot și într-un fel m-am simțit în siguranță, pentru că Dumnezeu era lângă mine.

Dacă nu-mi mișcam capul, glonțul mi-ar fi străpuns creierul și nu aș fi fost aici. Zeci de mii de oameni au rămas lângă mine, și s-au uitat spre atacator. Puteți vedea dacă vă uitați la grupul care era în spatele meu.

Nu au fugit. Au rămas acolo. Motivul pentru care au rămas este că m-au văzut într-o situație grea, au văzut sânge. Urechile sunt cel mai sângeros loc al corpului. Doctorii mi-au zis.

S-a văzut iubire pe oamenii care erau la miting în spatele meu. Oameni incredibili. Gloanțele zburau pe deasupra noastră. Iar agenții Secret Service s-au pus în pericol. Sniperii noștri, cu un singur glonț, l-au ucis pe atacator. Nu ar trebui să fiu aici în seara asta.

Sunt în fața voastră datorită bunului Dumnezeu.

Publicul era confuz pentru că au crezut că au murit. Mi-am ridicat mâna dreaptă ca să vadă că sunt în viață. Și le-am spus „FIGHT! FIGHT! FIGHT!” Atunci publicul a văzut că sunt bine și au urlat de bucurie, cu mândrie, așa cum nu am auzit niciodată. Pentru tot restul vieții mele voi fi recunoscător acelei mulțimi de patrioți care au fost acolo în timpul mitingului”.

UPDATE 05:35 – Trump acceptă nominalizarea Partidului Republican

„Sunt în fața voastră cu un mesaj de încredere, putere și speranță. Vom avea o victorie incredibilă și vom începe cei mai buni 4 ani din istoria țării noastre. Împreună vom lansa o nouă eră de prosperitate pentru toți cetățenii, pentru a restaura unitatea. Ca americani, suntem uniți de aceeași credință, de un destin comun, ne ridicăm împreună sau ne destrămăm complet.

Accept nominalizarea voastră ca Președinte al Statelor Unite”.

UPDATE 05:32 – Trump își începe discursul

Preluare LIVE AP:

UPDATE 05:09

Melania Trump își face apariția la Convenția Națională Republicană.

UPDATE 04:39

Trump va ține discursul în scurt timp.

UPDATE 04:30

La un eveniment privat, Trump a spus, pentru prima dată după tentativa de asasinat, că incindentul aproape fatal i-a schimbat viziunea și l-a făcut să-l aprecieze și mai mult pe Dumnezeu, raportează Fox News.

UPDATE 03:00

Trump a fost introdus la Convenție. Trump și-a făcut apariția bandajat și i-a salutat pe toți cei prezenți. Ivanka Trump este prezentă la Convenție.

UPDATE 02:31

Trump a ajuns la locația unde se desfășoară Convenția Națională Republicană, înainte de discurs, a raportat o sursă pentru CNN.

Știrea inițială

În această noapte, la Convenția Națională Republicană, Trump este așteptat să țină primul discurs după tentativa de asasinat de sâmbătă. La această Convenție își va face apariția și Melania Trump, însă nu va ține un discurs, potrivit CNN.

În prima seară a Convenției, Trump a fost desemnat oficial candidatul republican la Președinție, iar J.D. Vance a fost ales de Trump ca Vicepreședinte.

Citește și