• Declarațiile lui Trump au generat reacții negative din partea susținătorilor conservatori.
  • Kamala Harris a răspuns că poziția lui Trump susține o interdicție extremă a avortului, care afectează grav drepturile femeilor.
  • După ce a părut să sprijine inițiativa în timpul unui interviu, Trump a revenit asupra declarațiilor sale.

Donald Trump a declarat că va vota împotriva unei măsuri electorale din statul său natal Florida care ar proteja dreptul la avort, după ce s-a confruntat cu reacții negative din partea susținătorilor conservatori, conform BBC.

Anunțul fostului Președinte a venit la o zi după un interviu acordat NBC News în care părea să sprijine măsura – o declarație care i-a determinat pe activiștii anti-avort să îl critice deschis.

Vineri, Trump a declarat pentru Fox News că el încă mai crede că interdicția din Florida privind avorturile după șase săptămâni este prea strictă. Cu toate acestea, el a declarat că va vota în continuare „nu” cu privire la o măsură care ar modifica constituția statului pentru a proteja dreptul la avort.

Recomandări

HAGA GOING GREENER
TRAFIC AFECTAT DE INUNDAȚII
UNDE MERGI AZI?
SUA, ÎN PERICOL
CUM E VREMEA?
4 MORȚI ÎN INUNDAȚII

El a susținut apoi în mod fals că democrații din SUA susțin permiterea avorturilor în orice moment al sarcinii, ceea ce a folosit ca explicație pentru decizia sa de a vota împotriva măsurii de vot din Florida, în calitate de alegător în acest stat.

Legislația privind avortul variază foarte mult în statele din SUA, dar procedurile după 21 de săptămâni de sarcină sunt rare și sunt adesea legate de anomalii fetale sau de amenințări la adresa vieții mamei, potrivit organizației non-profit de sănătate KFF.

Decizia candidatului republican la președinție de a vota împotriva măsurii de avort din Florida vine la doar o zi după ce a fost întrebat de NBC News cum ar vota.

Adversara sa democrată, vicepreședintele Kamala Harris, a răspuns rapid la anunțul lui Trump că va sprijini continuarea interdicției avortului în Florida, considerând că acesta își continuă poziția anti-avort.

Donald Trump tocmai și-a expus foarte clar poziția cu privire la avort: va vota pentru menținerea unei interdicții a avortului atât de extreme încât se aplică chiar înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate”, a afirmat ea într-o declarație.

După interviul de joi acordat NBC, campania lui Trump și partenerul său de campanie, JD Vance, au făcut declarații publice în care au subliniat că fostul Președinte nu s-a hotărât încă cu privire la inițiativa electorală.

Vance a declarat că fostul Președinte „va face propriul anunț cu privire la modul în care va vota” cu privire la măsura din Florida, care se va baza pe „propria sa judecată”. Trump a mai criticat interdicția de avort de șase săptămâni din Florida. În septembrie anul trecut, el a declarat că guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a făcut o „greșeală teribilă” semnând legea privind interdicția.

Ca răspuns la comentariile lui Trump, campania lui Harris a precizat că va face din dreptul la avort un element central al efortului lor electoral. Sondajele de opinie indică faptul că majoritatea americanilor sprijină accesul la avort.

Citește și