• Forțele israeliene de elită Shaldag au capturat militari iranieni în Siria.
  • Israelul a distrus în această săptămână un centru unde s-ar fi fabricat arme chimice și rachete.
  • În Siria ar fi fost fabricate rachete pentru gruparea Hezbollah din Liban.

Forțele speciale israeliene au efectuat un raid asupra unei instalații iraniene de armament din zona Masyaf din Siria la începutul acestei săptămâni, potrivit unei serii de rapoarte prezentate pe scară largă de mass media din Israel și Siria. În timpul acțiunii ar fi fost capturați militari iranieni și documente de la un centru unde s-ar fi fabricat arme chimice și rachete, scrie Times of Israel.

Potrivit noilor rapoarte, trupele israeliene au operat la sol în timpul operațiunii de la Masyaf, aflat la aproximativ 200 de kilometri nord de Israel, însă doar la aproximativ 30 de kilometri de coasta de vest a Siriei.

Rețeaua de televiziune pro-opoziție Syria TV, cu sediul în Turcia, a relatat că elicopterele israeliene nu au aterizat pe pământ sirian, ci au zburat deasupra, în timp ce forțele speciale au coborât în rapel pe frânghii.

Recomandări

STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?

Ar fi avut loc încleștări violente în urma cărora trei sirieni au fost uciși și între doi și patru iranieni ar fi fost capturați. Televiziunea nu a dat detalii cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu aceștia. În plus, presa a mai scris că un centru de comunicații rusesc se numără printre locurile vizate ca parte a operațiunii.

Potrivit unui articol de pe site-ul de știri Axios – citând trei surse familiare cu operațiunea – unitatea de elită Shaldag a Forțelor Aeriene Israeliene a efectuat raidul. Site-ul de știri a spus, de asemenea, că Israelul a informat SUA înainte ca operațiunea să aibă loc și nu a întâmpinat nicio rezistență din partea Casei Albe.

Rețeaua Al Hurra, deținută de guvernul american, a raportat că raidul a vizat mai multe locații din zona Masyaf și că intensitatea acestora și numărul de morți au fost „neobișnuite”.

Zona Masyaf, la vest de Hama, este considerată a fi folosită ca bază pentru forțele iraniene și milițiile pro-iraniene și a fost vizată în mod repetat în ultimii ani în atacuri atribuite în mare măsură Israelului.

Citește și