- București are valori ale dioxidului de carbon de 5 ori mai mari față de recomandările OMS.
- Comisia Europeană a demarat proceduri împotriva României pentru nerespectarea valorilor limită, cerând măsuri concrete de reducere a poluării aerului.
- Alexandru Găvan, activist de mediu, spune că dintre cele 180 de stații ale rețelei naționale oficiale pentru măsurarea calității aerului, doar aproximativ 30% sunt în prezent active.
Tu știi cât de poluat este aerul pe care îl respiri? București are valori ale dioxidului de carbon de 5 ori mai mari față de recomandările OMS. Consecința? Comisia Europeană a demarat proceduri împotriva României pentru nerespectarea valorilor limită, cerând măsuri concrete de reducere a poluării aerului. Pentru a reuși acest lucru, capitala trebuie să aibă în vedere îmbunătățirea transportului public și a
infrastructurii pentru mașinile electrice. Cele mai mare valori medii înregistrate au fost în zonele Calea Victoriei și Cercul Militar.
Advertisment
Alexandru Găvan, activist de mediu, spune că dintre cele 180 de stații ale rețelei naționale oficiale pentru măsurarea calității aerului, doar aproximativ 30% sunt în prezent active.
„Ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană nu este nou, deoarece noi deja am fost condamnați de Curtea de Justiție a Uniunii pentru calitatea proastă a aerului din București. În același timp, avem și acea încălcare a normelor, nu doar în București, ci și în Iași, Brașov și alte orașe din țară. În prezent Bucureștiul nu are un plan antipoluare, cel care a fost ultima oară contestat în instanță și anulat aproape imediat”, a explicat Alexandru Găvan, la Aleph News.
Recomandări
Alexandru Găvan: „Acesta este unul dintre motivele pentru care noi, la Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, pe lângă depunerea unei legi în Parlament pentru protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului, care va fi practic piatra de temelie pentru crearea centurii verzi, am venit și cu niște soluții antipoluare.”
Citește și