• Selahaddin Gulen este nepotul clericului musulman Fethullah Gulen
  • Ankara îl acuză pe Fethullah Gulen, care locuieşte în Statele Unite, că a fost la baza tentativei de lovitură de stat din 2016
  • Selahaddin Gulen este acuzat că face parte din „organizaţia teroristă FETO”

Selahaddin Gulen este nepotul clericului musulman Fethullah Gulen, pe care Turcia îl acuză că a stat la baza tentativei de lovitură de stat din 2016.

Spionii turci l-au arestat şi repatriat pe nepotul lui Fethullah Gulen, cel mai mare opozant al lui Recep Erdogan, relatează NDTV.

Ankara îl acuză pe Fethullah Gulen, care locuieşte în Statele Unite, că a fost la baza tentativei de lovitură de stat care a dus la sute de decese şi alte mii de persoane rănite în 2016. De atunci, Turcia a restat zeci de mii de persoane, suspectate că ar avea legături cu Gulen.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Agenţia de ştiri turcă Anadolu a informat că Selahaddin Gulen a fost adus înapoi în ţară de agenţii Organizaţiei Naţionale de Informaţii, dar nu precizează din ce ţară a fost arestat.

Selahaddin Gulen este acuzat că face parte din „organizaţia teroristă FETO”, descrierea folosită de Ankara pentru grupul coordonat de Fethullah Gulen.

Clericul, care locuieşte în Pennsylvania, spune că el este conduce mai multe reţele paşnice de organizaţii de caritate şi neagă orice legătură cu lovitura de stat din 2016. Însă preşedintele Erdogan, care la un moment dat a fost aliat cu Gulen, îl descrie în prezent ca fiind liderul unui grup „terorist”, care încearcă să se infiltreze şi să răstoarne guvernul turc.

De la momentul loviturii de stat eşuate, Turcia a „repatriat” zeci de persoane acuzate că fac partea din reţeaua lui Gulen, în special din statele balcanice şi din Africa.

Raidurile continuă împotriva presupuşilor membri, operaţiune de poliţie desfăşurându-se zilnic în toată ţara.

Începând cu 2016, peste 140.000 de angajaţi din sectorul public, inclusiv profesori şi judecători, au fost demişi sau suspendaţi din cauza presupuselor legături cu Gulen.