• Kilicdaroglu este candidatul comun al unei alianțe de șase partide, numită „Masa celor șase”.
  • Erdogan a pierdut teren pe fondul unei economii slăbite și a crizei costului vieții.
  • Președintele luptă pentru al treilea mandat.

Actualul președinte din Turcia, Erdoğan, va trebui să se confrunte cu Kemal Kılıçdaroğlu într-un al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care au stârnit controverse, scrie TVP World. Rezultatele preliminare anterioare ale alegerilor prezidențiale din Turcia, de duminică, au arătat inițial un avans al lui Erdoğan. Diferența dintre cei doi candidați principali s-a redus pe măsură ce au fost numărate mai multe buletine de vot. Până la ora locală 23.45, Erdoğan obținuse 49,76 % din voturi, față de 44,49 % pentru Kılıçdaroğlu.

Dacă Turcia îl vor alunga pe Erdoğan, va fi în mare parte pentru din cauza unei inflații, care a depășit 85 %, în octombrie 2022, precum și o prăbușire a lirei turcești. Erdoğan a preluat controlul majorității instituțiilor turcești și i-a marginalizat pe liberali și pe critici. Totusi, liderul actual al turcilor a spus că au un avans față de ceilalți, de care va beneficia.

Alegătorii kurzi din Turcia vor juca un rol vital, fiind puțin probabil ca Alianța Națiunii să obțină singură o majoritate parlamentară. Partidul Democrat al Poporului (HDP), prokurd, nu face parte din principala alianță de opoziție, dar se opune cu înverșunare lui Erdoğan, după ce membrii săi au fost supuși unei represiuni în ultimii ani.

Recomandări

REZULTATELE EN AU FOST AFIȘATE
STAREA LUI BIDEN, PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
PUTIN A AJUNS ÎN KAZAHSTAN
GERMANII ȘI FRANCEZII SIMT CĂ NU AU DESTUL TIMP LIBER
UNDE MERGI AZI? ÎN CARAIBE
HUNTER BIDEN SE JUDECĂ CU FOX NEWS

Recep Tayyip Erdoğan este un politician turc care ocupă, din 2014, funcția de președinte al Turciei. Anterior, a fost prim-ministrul Turciei, din 2003 până în 2014, dar și primar al Istanbulului din 1994 până în 1998.

Citește și