• NFP al lui Melechon a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din Franța.
  • Pe locul 2, s-a poziționat Ensemble, a lui Macron, cu 163 de mandate.
  • RN a picat pe locul 3 și primește 143 de locuri în parlamentul francez.

S-a schimbat schimbarea. În doar o săptămână, francezii au cotit de la dreapta extremă, la stânga extremă. Marine Le Pen și Jordan Bardella au căzut pe locul III, după turul al doilea al alegerilor parlamentare.

După primul tur, RN se vedea deja cu o majoritate parlamentară care să dea un guvern de dreapta și să oprească „domnia” lui Macron.

Din păcate, alianța lipsită de onoare și aranjamentele electorale periculoase ale lui Emmanuel Macron și Gabriel Attal cu formațiunile de extremă stângă privează, în această seară, francezii, de o politică de redresare, pe care au susținut-o la scară largă.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Noul Front Popular, formațiunea de extremă strângă, condusă de Jean-Luc Mélenchon a primit cele mai multe voturi de la francezi și intră în Parlament cu 182 de deputați. Partidul prezidențial a luat argintul și primește 163 de mandate. Iar învinșii acestui scrutin sunt Le Pen, Bardella și RN, care vor avea 143 de locuri.

Dincolo de ambițiile politice și de rezultate, un lucru este sigur: Franța are un parlament blocat, pentru că nicio formațiune nu are majoritate. În concluzie, formarea unui nou guvern devine o luptă în sine. Premierul Gabriel Attal și-a prezentat demisia luni dimineață, dar Macron a refuzat să o accepte. Președintele i-a cerut lui Attal să rămână în funcție „pentru moment, pentru a asigura stabilitatea țării”.

Extrema stângă vrea acum să dea Prim-ministrul, dar, constituțional, Președintele va desemna ce Premier vrea. Acum, Macron încearcă să facă o majoritate de centru cu socialiști și republicani.

Rezultatele alegerilor nu i-au ținut pe francezi în case. Zeci de mii de persoane au protestat aseară în centrul Parisului. 30.000 de polițiști au ieșit pe străzi.

Citește și