• Acordul Ucraina-Polonia prevede stabilirea unei Legiuni Ucrainene cu personal militar antrenat în Polonia.
  • Ucraina și Polonia vor dezvolta un mecanism de doborâre a rachetelor rusești din spațiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia.
  • De asemenea, este inclusă și posibilitatea unui transfer din Polonia către Ucraina a unei escadrile de avioane.

Ucraina și Polonia au semnat, ieri, un acord bilateral fără precedent. Varșovia și-a luat angajamentul de a dezvolta un mecanism de interceptare și doborâre a dronelor și rachetelor rusești din spațiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia. Tot ieri, Rusia a desfășurat mai multe atacuri simultan, în cinci orașe ucrainene. Azi, e zi de doliu în Kiev. 33 de persoane au murit și peste 140 au fost rănite în atacurile de ieri. Kievul a cerut o convocare de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Ce prevederi mai conține acordul semnat de Ucraina și Polonia?

Se cunosc foarte puține detalii despre acest acord, dar cu siguranță este inclusă și crearea unei legiuni din Ucraina în Polonia. Este o unitate pe bază de voluntariat, dedicată celor care au părăsit țara la începutul războiului. Este inclusă și posibilitatea unui transfer din Polonia către Ucraina a unei escadrile de avioane. Cea mai importantă mențiune rămâne dezvoltarea unui mecanism de interceptare și doborâre a dronelor și rachetelor rusești din spațiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia. Decizia va ajuta atât Polonia cât și Ucraina.

Ce se așteaptă de la întâlnirea de astăzi a Consiliului de Securitate al ONU?

Se vor discuta despre atacul rusesc din Kiev, de ieri. Vor participa reprezentanți din mai multe state. Cererea de întâlnire a fost intentată de Zelenski, dar acesta a fost susținut și de celelalte țări, precum Marea Britanie.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Citește și