- Zelenski și Merz au vorbit despre țările care ar putea fi incluse în această listă.
- Lista țărilor care vor fi consultate de Ucraina sunt UK, Germania, Polonia, SUA, Franța.
- Zelenski ar putea accepta prezența trupelor europene în Ucraina ca garanții de securitate.
Ucraina a anunțat că pregătește o listă cu lideri ai unor state europene pe care să îi consulte cu privire la o soluție diplomatică la război. Anunțul a fost făcut în timpul unei vizite surpriză la Kiev din partea lui Friedrich Merz, candidatul opoziției germane la funcția de cancelar. Zelenski și Merz au vorbit despre țările care ar putea fi incluse în această listă și au specificat Marea Britanie, Germania, Polonia, SUA și Franța, posibil și Danemarca.
Advertisment
Se discută despre posibilitatea desfășurării unor trupe europene pe teritoriul Ucrainei pentru a apăra anumite regiuni ucrainene, cel puțin până la aderarea țării la Uniunea Europeană și NATO. Această idee a fost menționată ieri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că ia în considerare și această opțiune.
Ar putea fi vorba despre trupe provenite din Marea Britanie și Franța, țări care și-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite militari în Ucraina. De asemenea, există posibilitatea ca și statele baltice să se alăture inițiativei.
Recomandări
Această desfășurare ar putea face parte dintr-o misiune de menținere a păcii, inițiativă a Uniunii Europene, despre care se discută tot mai mult în cercurile diplomatice europene. Subiectul a căpătat mai multă atenție după alegerile prezidențiale din SUA, dat fiind incertitudinea legată de posibila reducere a sprijinului american pentru Kiev, în cazul în care Donald Trump ar reveni la putere.
Paralel, există o altă propunere din partea Casei Albe, care vizează înghețarea conflictului, crearea unei zone demilitarizate de-a lungul întregii linii a frontului (aproximativ 1.300 de kilometri) și protejarea acestei zone de către trupe europene. În acest scenariu, SUA ar continua să înarmeze Ucraina pentru a descuraja Rusia, dar ar amâna aderarea Ucrainei la NATO pentru o perioadă de 20 de ani.
Atât Rusia, cât și Ucraina resping momentan aceste planuri. Rusia s-a opus înghețării conflictului, iar Ucraina nu acceptă amânarea aderării la NATO pe o durată atât de lungă.
Pentru a găsi o soluție comună, Kievul propune acum crearea unui grup consultativ pentru elaborarea unei viziuni unificate asupra unei soluții diplomatice. Este notabil faptul că Polonia a fost recent inclusă în acest grup, după ce inițial fusese omisă.
Această decizie a fost criticată de politicienii germani, care au subliniat contribuția semnificativă a Poloniei la sprijinirea Ucrainei și importanța sa strategică pe flancul estic al NATO.
Citește și
- Siria formează un guvern de tranziție. Germania și Franța anunță că vor colabora cu noul guvern sirian, dar pun condiții
- Azi e Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Pe 10 decembrie, celebrăm importanța drepturilor fundamentale
- Austria este de acord cu admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen
Partenerii noștri