Ucraina participă pentru prima dată la exercițiul anti-dronă realizat de NATO

A soldier holds a mobile jammer as part of an anti-drone system of German military Bundeswehr, in Bonn, Germany, November 16, 2023. REUTERS/Jana Rodenbusch/File Photo

NATO a încheiat un exercițiu major anti-dronă săptămâna aceasta, la care Ucraina a participat pentru prima dată, în contextul unei necesități urgente de a învăța din utilizarea tot mai frecventă a sistemelor fără pilot în conflict, scrie Reuters. Exercițiile, desfășurate într-o bază militară din Olanda și implicând peste 20 de țări și aproximativ 50 de companii, au testat tehnologii de vârf pentru detectarea și contracararea dronelor, evaluând, de asemenea, eficiența colaborării între diferitele sisteme.

Acest exercițiu de 11 zile s-a încheiat cu o demonstrație de bruiaj și piratare a dronelor, într-o săptămână în care importanța acestor aparate în războiul din Ucraina a fost din nou subliniată. Miercuri, un atac semnificativ cu drone din partea Ucrainei a provocat o explozie imensă la un arsenal rusesc, iar a doua zi, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o creștere a producției de drone de zece ori, până la aproape 1,4 milioane în acest an.

Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă, utilizate pentru distrugerea țintelor și supravegherea terenului, a determinat NATO să acorde o atenție sporită amenințărilor pe care acestea le pot reprezenta. Matt Roper, șeful Centrului Comun de Informații, Supraveghere și Recunoaștere al NATO, a subliniat că alianța nu își permite să fie pasivă în fața acestei provocări. Experții au avertizat că NATO trebuie să își accelereze dezvoltarea capabilităților în fața inovațiilor rapide din tehnologia dronelor, iar recent, Claudio Palestini, copreședintele unui grup de lucru NATO, a remarcat cum amenințarea evoluează constant, adaptându-se noilor tehnologii, cum ar fi dronele FPV transformate în arme letale.

Exit mobile version