• Ucraina va primi anul viitor ajutor de 40 de miliarde de euro de la NATO.
  • Statele aliate promit ajutoare militare „rapide” pentru Kiev.
  • Zelenski pleacă de la Washington cu promisiunea că Ucraina va face parte din Alianță.

După trei zile de Summit în care s-a aflat în centrul atenției statelor aliate, Ucraina pleacă de la Washington cu desaga plină de promisiuni. Cea mai mare promisiune este că drumul său spre NATO este „ireversibil” și că viitorul său este în Alianță, însă, pe lângă acestea, țările membre au anunțat și înființarea unor centre sau comandamente care să ajute Ucraina în război și o sumă impresionantă pentru achiziționarea de echipamente militare, în 2025.

Ce a mai primit Ucraina în acesta zile de la NATO?

Ucraina a primit foarte multe promisiuni care se vor concretiza în curând în ajutoare. Cele două comandamente reprezintă un angajament pe termen lung al Alianței față de Ucraina. Este vorba despre un angajament de coordonare militară și instrucție militară înființat în Germania. Are scopul de a eficientiza livrarea echipamentelor militare către Kiev și de a evita suprapunerile tipurilor de echipamente care sunt primite de armata din Ucraina. De asemenea, se va înființa un centru și în Polonia.

S-a mai discutat și despre sistemele Patriot, dar și despre livrarea avioanelor F16, care ar trebui să ajungă în Ucraina în această vară. Statele aliate și-au luat angajamentul să susțină fianciar Ucraina, anul viitor, cu 40 de miliarde de euro.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Citește și