• Maia Sandu: Moldova ca membră a UE e singura cale prin care asigurăm pacea.
  • Kievul și Chișinăul au primit statut de candidat la UE în iunie 2023.
  • Zelenski: Generații întregi de oameni își realizează visul european.

Ucraina și Moldova sunt cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană. La Luxemburg, au început negocierile de aderare – pe repede înainte.

Cu doar câteva zile înainte ca Ungaria să preia președinția semestrială a Consiliului UE, șefii europeni negociază intrarea celor două țări în Uniune. Au dat startul etapei de „screening” așa cum o numesc ei. O etapă de monitorizare care durează în mod normal între unul și doi ani – dar nu și pentru Ucraina și Republica Moldova. Consiliul a decis să scurteze procedurile de data asta la – câteva luni.

Orban n-a comentat aderarea Chișinăului la UE – dar a criticat-o pe cea a Kievului. „Cu frontierele țării care sunt neclare, ar trebui să amânăm aderarea Ucrainei la UE cel puțin 5 ani de acum” avertizează Orban. Chiar și așa –  a promis că n-o să împiedice aderarea țării la Uniune.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Zelenski numește ziua de azi – o zi istorică nu doar pentru ucraineni ci și pentru restul lumii.

Iar Maia Sandu își pregătește deja următorii pași pentru parcursul european. Pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale din Moldova, la care Sandu va candida pentru un nou mandat – moldovenii vor participa la un referendum. Vor alege dacă vor să fie – în UE.

Citește și