• Incendiul are loc la mai puțin de o săptămână după ce forțele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului în 2022.
  • Rusia a preluat centrala de la Ucraina la scurt timp după ce a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei în 2022.
  • Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că unul dintre turnurile de răcire și alte echipamente au fost deteriorate.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au provocat un incendiu pe terenul celei mai mari centrale nucleare din Europa și acum ocupată de Rusia, Zaporojie, în Ucraina, duminică seară, ambele părți raportând că nu există niciun semn de radiații crescute, scrie VOA News.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, care este prezent la vasta instalație cu șase reactoare, a declarat că experții săi au văzut un fum puternic și întunecat provenind din zona de nord a centralei din sudul Ucrainei în urma mai multor explozii.

Agențiile de presă de stat din Rusia, TASS și RIA, au citat compania de energie nucleară a țării, Rosatom, afirmând că incendiul principal a fost stins cu puțin timp înainte de miezul nopții de duminică.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Incendiul are loc la mai puțin de o săptămână după ce forțele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului în 2022, o mișcare surpriză care a adus conflictul într-o nouă fază, după săptămâni de câștiguri ale Moscovei pe câmpul de luptă.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că unul dintre turnurile de răcire și alte echipamente au fost deteriorate la Zaporojie.

Agenția rusă TASS a raportat, de asemenea, citând declarația Rosatom, că un turn de răcire a fost avariat. Citând reprezentanți locali ai ministerului rus pentru situații de urgență, TASS a declarat că a fost vorba despre un turn nefuncțional.

Rusia a preluat centrala de la Ucraina la scurt timp după ce a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei în 2022, un atac descris de Moscova drept o „operațiune specială”. Cele șase reactoare nucleare ale centralei sunt în oprire la rece.

Citește și