• Ucraina trece acum la ofensivă atât în sud cât și în est.
  • Un nou ajutor militar american pentru Ucraina este probabil, potrivit Casei Albe.
  • Locuitorii din nord-estul țării întâmpină forțele ucrainene cu urale și îmbrățișări.

Ucraina s-a străduit miercuri să securizeze teritoriul recuperat de la forțele rusești de ocupație printr-o contraofensivă rapidă și a reiterat planurile de a recâștiga toate regiunile ocupate, în timp ce președintele american Joe Biden a prezis că va urma un drum lung.

Într-o alocuțiune de marți seara, președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 8.000 de km pătrați au fost eliberați de forțele ucrainene până acum în această lună, aparent toți în regiunea nord-estică Harkov. Măsurile de stabilizare au fost finalizate în aproximativ jumătate din acest teritoriu, a spus Zelenski, iar într-o zonă eliberată de aproximativ aceeași dimensiune, măsurile de stabilizare sunt încă în curs de desfășurare.

Reuters nu a reușit să verifice imediat amploarea totală a succeselor de pe câmpul de luptă revendicate de Ucraina. Suprafața totală citată de Zelenski este aproximativ de mărimea insulei grecești Creta.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

Întrebat dacă Ucraina a ajuns la un punct de cotitură în cele șase luni de război, Biden a spus că este greu de spus: Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că va fi un drum lung.

Casa Albă, care a furnizat arme și sprijin de miliarde de dolari Ucrainei, a declarat că este posibil ca Statele Unite să anunțe un nou pachet de ajutor militar în zilele următoare.

Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Forțele ucrainene au reușit să blocheze ofensiva Moscovei în Donbas, luptând în spatele liniilor rusești și recucerind teritorii”, a declarat Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a subliniat: Dacă Rusia încetează să lupte, va fi pace, dar dacă Ucraina încetează să lupte, atunci va înceta să mai existe ca stat independent.”