• Zelenski cere vrea sisteme antiaeriene în România și Polonia.
  • Ucraina le cere aliaților NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său.
  • Totuşi, România tocmai a promis că îi va dona un sistem Patriot.

Ieri, Moscova a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete în sudul și estul Ucrainei, pentru a doua zi consecutivă, și a omorât cel puțin patru oameni în Donețk și a rănit mai mulți în Harkov. În acest context, președintele Zelenski a cerut din nou aliaților și partenerilor Ucrainei sisteme antiaeriene. De asemenea, acesta pune presiune pe NATO pentru crearea unei zone de excludere aeriană în vestul teritoriului ucrainean. Ar fi cerut Occidentului dislocarea unor sisteme antiaeriene în Polonia și România, care să protejeze infrastructura ucraineană de atacurile rușilor.

Ucraina le cere aliaților NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său cu ajutorul unor sisteme antiaeriene desfăşurate în Polonia şi în România, pentru a crea astfel un scut aerian care să protejeze industria, infrastructura energetică şi populaţia civilă, relatează vineri AFP.

„Nu înţeleg de ce NATO nu desfăşoară baterii Patriot de-a lungul graniţei poloneze. La urma urmei, rachetele ruseşti au intrat deja în spaţiul aerian polonez şi românesc. Acest lucru ar proteja graniţele Poloniei şi României şi ar crea o zonă sigură în vestul şi sudul Ucrainei”, susţine deputatul ucrainean independent Oleksii Goncearenko.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Zelenski cere insistent de mai multe luni sisteme antiaeriene suplimentare, mai ales cel puţin încă şapte baterii Patriot, dar ţările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană. Totuşi, România tocmai a promis că îi va dona un sistem Patriot, iar Statele Unite au decis să suspende mare parte din contractele externe pentru a furniza cu prioritate Ucrainei rachete antiaeriene timp de şaisprezece luni, astfel încât armata ucraineană să-şi poată reface stocurile.

Citește și