• Anunțul lui Charles Michel a fost făcut după summit-ul extraordinar al Consiliului European la care au participat luni, la Bruxelles, liderii UE pentru a discuta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
  • Liderii UE se vor reuni, din nou, marți la Bruxelles pentru a discuta răspunsul blocului comunitar la invazia Rusiei în Ucraina.
  • Oficialii europeni au propus, pentru prima dată, să se alăture SUA și altor state membre pentru a interzice petrolul rusesc în urmă cu o lună.

Uniunea Europeană a convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc, potrivit șefului Consiliului European, Charles Michel.

„Acord pentru interzicerea exportului de petrol rusesc în UE. Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei sale de război”, a anunțat Michel într-un mesaj pe Twitter luni seara.

Anunțul lui Michel a fost făcut după summit-ul extraordinar al Consiliului European la care au participat luni, la Bruxelles, liderii UE pentru a discuta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Acest pachet de sancțiuni include și alte măsuri dure: desființarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, interzicerea a încă trei posturi de televiziune rusești de stat și sancționarea persoanelor responsabile de crime de război în Ucraina”, a adăugat Michel.

Liderii UE se vor reuni, din nou, marți la Bruxelles pentru a discuta răspunsul blocului comunitar la invazia Rusiei în Ucraina.

Interzicerea întregului petrol transportat pe mare ar acoperi mai mult de două treimi din importurile din Rusia

Oficialii au propus, pentru prima dată, să se alăture SUA și altor state membre pentru a interzice petrolul rusesc în urmă cu o lună, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE din cauza invaziei țării în Ucraina. Însă un acord a fost blocat de unele țări, precum Ungaria, care depind în mod special de țițeiul rusesc livrat prin conducte.

Un oficial UE a declarat anterior că interzicerea întregului petrol transportat pe mare ar acoperi mai mult de două treimi din importurile din Rusia.

Europa este cel mai mare cumpărător de energie rusească. Țițeiul rusesc a reprezentat 27% din importurile blocului în 2021, potrivit Eurostat, adică aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie.

Aproximativ 35% din această cantitate a fost livrată prin conducte către bloc, potrivit AIE. Dar livrările prin conducte au reprezentat o parte mult mai mare din livrările de petrol rusesc către Ungaria (86%), Republica Cehă (97%) și Slovacia (100%).