UE creează o rezervă de echipamente de salvare și materiale medicale în Finlanda pentru a răspunde amenințărilor nucleare și chimice

UE a acordat Finlandei 242 de milioane de euro (262 de milioane de dolari) pentru a crea pentru prima dată o rezervă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, care să fie folosită de toate statele membre, a anunțat marți guvernul finlandez.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) a UE”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat, scrie Reutres.

Rezerva va consta în echipamente de salvare și materiale medicale, cum ar fi antidoturi și contoare de radiații, care sunt destinate să protejeze primii respondenți și populația civilă, a declarat Ministerul de Interne finlandez. Finlanda are o graniță comună de 1.300 km (800 de mile) cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem, de asemenea, că o escaladare a războiului din Ucraina ar putea duce la utilizarea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

Rezervele care vor fi create în Finlanda vor îmbunătăți pregătirea strategică a Uniunii Europene și capacitatea de reacție la diferite tipuri de amenințări, în special în Europa de Nord și în regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul finlandez de interne Krista Mikkonen.

Pregătită pentru utilizare începând din 2024, rezerva își propune să trimită provizii într-o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea unei oferte de asistență, a adăugat acesta. Finlanda a menținut rezerve naționale extinse de bunuri esențiale, cum ar fi cereale, combustibil și medicamente, timp de zeci de ani, după ce a pierdut aproximativ 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, în urma respingerii unei tentative de invazie sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Exit mobile version