• UE este un partener unic şi esenţial pentru NATO, se arată în declarația Summitului din SUA.
  • UE și NATO cooperează în domeniul apărării, spațiului, securității cibernetice.
  • Țările UE au un buget al Apărării mai mare decât al Chinei și triplu față de al Rusiei.
  • Toate statele membre NATO vor aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare din 2025
  • NATO va oferi Ucrainei o asistență militară în valoare de 40 de miliarde de euro
  • Summitul NATO de la Washington se desfășoră în perioada 9-11 iulie.

Uniunea Europeană rămâne un partener unic şi esenţial pentru NATO, iar cooperarea între cele două organizații a devenit şi mai semnificativă în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, se arată în textul Declaraţiei summit-ului NATO de la Washington. Liderii țărilor membre NATO consideră că există o cooperare practică consolidată şi extinsă în ceea ce priveşte spaţiul, apărarea cibernetică, clima şi apărarea, precum şi tehnologiile emergente şi disruptive.

Între NATO și Uniunea Europeană au fost fricțiuni, în special când Uniunea Europeană, prin vocea lui Macron, a vrut să-și înființeze propria armată și automat propriile comandamente. Atunci, chiar actualul secretar general NATO, Jens Stoltenberg, spunea că Europa nu are nevoie de o nouă armată, deoarece există NATO și mai degrabă cele două organisme ar trebui să coopereze mai bine. Însă relațiile s-au strâns și mai mult de când cu agresiunea Rusiei în Ucraina.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Uniunea Europeană, blocul celor 27, are un buget de aproximativ 400 miliarde de euro, mai mult cu 50% decât China și de trei ori mai mult decât Rusia. Are o țară cu arme nucleare. Franța are mai multe portavioane, distrugătoare și crucișătoare decât Rusia și China. Are mai multe aeronave de generația a 5-a decât, la fel, Rusia și China.