UE îndeamnă Rusia să evite orice intervenţie în Belarus: Trebuie să respecte „alegerile democratice” ale cetăţenilor

Uniunea Europeană a îndemnat, vineri, Rusia să evite o intervenţie în Belarus şi să respecte „alegerile democratice” ale poporului belarus, în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a pregătit o unitate specială care ar putea fi mobilizată în caz de necesitate.

„Dacă Rusia respectă independenţa şi suveranitatea unei naţiuni, trebuie să respecte şi dorinţele şi alegerile democratice ale poporului belarus”, a declarat vineri Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Am auzit de nenumărate ori Rusia anunţând că ceea ce se întâmplă în Belarus este o afacere internă şi că nu vrea interferenţe externe. Presupun că acest lucru este valabil şi în privinţa sa”, a subliniat Josep Borrell, citat de cotidianul Le Figaro.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi, într-un interviu acordat postului Rossiya 1TV, că omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a cerut să îi pună la dispoziţie „o unitate de rezervă a poliţiei”, precizând că a făcut acest lucru. „Am stabilit să nu folosim această unitate decât dacă situaţia va fi scăpată de sub control”, a precizat Vladimir Putin.

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Exit mobile version