• UE prioritizează apărarea și va pune deoparte agenda pentru schimbarea climatică.
  • Draftul consultat de Politico nu conține mențiuni despre salvarea biodiversității.
  • Green Deal, absent din noua agendă.

Noua agendă a UE ocolește mediul. Jurnaliștii de la Politico au consultat un document cu lista de priorități ale Uniunii. Se trece în mod clar la apărare și reducerea migrație. Singura mențiune egată de mediu se referă la cel de afaceri.

Ce conține noua listă de priorități a UE pentru următorii cinci ani?

Este vorba de un program aflat încă în lucru, dar care ne indică o schimbare majoră a accentului de la salvarea mediului la apărare și securitate. Referințele la schimbările climatice sunt minime, iar biodiversitatea și natura nu sunt menționate deloc.

Lista de priorități UE se bazează pe luni de discuții între Președintele Consiliului European, Charles Michel, și liderii statelor membre. Jurnaliștii de la Politico observa o diferență marcantă față de agenda strategică din 2019, care a pus schimbările climatice în centrul atenției.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Cum sunt văzute aceste schimbări de grupurile ecologiste?

Organizațiile ecologiste sunt revoltate de această nouă agendă și regretă îndepărtarea de agenda din 2019.

Lumea s-a schimbat mult de atunci. Rusia a invadat Ucraina. Costurile energiei au crescut, iar teama de migrație a crescut, la fel și extrema dreaptă. De aceea, liderii UE vor discuta în timpul unui summit la Bruxelles săptămâna viitoare – si se vor concentra în întregime pe politica externă, apărare, extinderea aderării la UE și combaterea migrației.

Ce înseamnă această schimbare de direcție pe termen lung?

Focalizarea pe apărare și securitate, în detrimentul acțiunilor climatice, ar putea afecta capacitatea UE de a face față provocărilor climatice tot mai presante, în ciuda avertismentelor științifice și impactului tot mai vizibil al dezastrelor climatice în Europa.

Acest viraj ar putea, de asemenea, să reconfigureze relațiile UE cu alte puteri globale și să influențeze viitoarele negocieri internaționale privind mediul și schimbările climatice.

Citește și