• Din fosta stație GPL de unde a pornit explozia din 26 august 2023 nu a mai rămas nimic.
  • Au fost 40 de acorduri în valoare totală de 1,2 mil. euro, cu jumătate dintre sinistrați.
  • Despăgubirile cerute de zecile de familii afectate se ridică 53,2 milioane de euro.

9 explozii, 6 morți și 56 de răniți. Sunt cifre care par seci. Dar în spatele lor este toată suferința celor ale căror vieți nu vor mai fi la fel. La un an de la explozia de la Crevedia, rănile locului dispar, dar nu dispar din sufletele zecilor de victime sau urmași care așteaptă, de un an, se vadă cum va arăta, pentru ei, dreptatea.

„Eforturile Flagas și ale asociaților ei, domnii Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, s-au concretizat până la acest moment în despăgubiri acordate către 66 de persoane, localnici din Crevedia. 3 gospodării au fost, la opțiunea proprietarilor, reabilitate sau reconstruite, iar persoanelor care – în marea majoritate – au optat pentru bani, le-au fost achitate în total aproximativ 11 milioane de lei.

Ne vom conforma deplin hotărârii judecătorești definitive, inclusiv în componenta ei privind despăgubirile civile, rămânând așadar ca pretențiile pe care la acest moment apreciem că nu le putem satisface, să treacă prin filtrul și evaluarea magistraților”, se arată în declarația transmisă de avocați.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Parchetul General a clasat dosarul penal care privea modul în care Raed Arafat și alți trei ofițeri din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au condus operațiunea pompierilor de la Crevedia din 2023, potrivit rechizitoriului.

Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, patronii firmei Flagas SRL au fost trimiși, în 12 iunie 2024, în judecată de Parchetul General. Ei sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea siguranței la locul de muncă. 

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Exploziile au aruncat bucăți din autoutilitarele din curtea firmei și alte obiecte pe o rază de aproximativ 2 kilometri.

Pe 27 august 2023, la 3 dimineața, majoritatea dispozitivelor de intervenție au fost îndepărtate, din rațiune de securitate, perimetrul fiind asigurat de jandarmi și poliție.

Pentru continuarea activităților de răcire a cisternelor de la fața locului au fost desemnate mai multe echipaje de pompieri care au acționat în permanență, inclusiv pe parcursul cercetării efectuate de către organele de urmărire penală, care au ajuns în zona evenimentului la șase dimineața.

Citește și