• Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone în adâncimea teritoriului rusesc și a efectuat un atac coordonat împotriva unei nave de debarcare rusești în Marea Azov.
  • Utilizarea unui avion de război pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei poate fi văzută de Moscova ca o nouă escaladare a conflictului.
  • Statele Unite și Franța au permis forțelor armate ucrainene să folosească armele pentru a lovi obiective militare din interiorul Rusiei.

Un avion de război ucrainean a tras pentru prima dată o armă care a lovit o țintă din interiorul Rusiei, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.

Sursa a precizat că un „nod de comandă rusesc” a fost lovit duminică în zona Belgorod, în vestul Rusiei. Belgorod este aproape de granița cu nord-estul Ucrainei.

Statele Unite și Franța au declarat recent că forțelor armate ucrainene li s-a permis să își folosească armele pentru a lovi obiective militare din interiorul Rusiei – de unde forțele rusești lansează atacuri împotriva Ucrainei. Conform noilor îndrumări aprobate de Președintele Joe Biden, munițiile americane pot fi folosite pe teritoriul rusesc pentru a ajuta la apărarea orașului Harkov din nord-estul Ucrainei.

Recomandări

HACKERII LUI TRUMP
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
DISCUȚIILE CONTINUĂ
BIDEN CONVOACĂ SUMMIT PENTRU UCRAINA
PICHAI LANSEAZĂ ROBLOX PENTRU COPII

Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, a fost mai puțin specific, limitându-se să spună că este la latitudinea Ucrainei să decidă cum să folosească armele britanice – cum ar fi rachetele de croazieră Storm Shadow, care pot fi lansate de avioanele ucrainene.

Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone în adâncimea teritoriului rusesc. Dar utilizarea unui avion de război pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei ar putea fi văzută de Moscova ca o nouă escaladare. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât mai multe drone ucrainene în regiunea Belgorod. Nu a fost clar dacă acest lucru făcea parte din același asalt.

Sursa militară ucraineană a mai spus că, sâmbătă seara, forțele ucrainene au efectuat un „atac coordonat” împotriva unei nave de debarcare rusești care s-a mutat recent în Marea Azov din Marea Neagră. Nava a devenit a cincea dintre cele șapte nave de debarcare din clasa Ropucha care au fost scufundate sau „făcute inutilizabile” de atacurile ucrainene, a precizat sursa.

Dacă se confirmă, aceasta ar marca primul atac reușit cunoscut al Ucrainei asupra unui avion de luptă Su-57, a adăugat AP.

Citește și