Un avion de război din Ucraina a tras pentru prima dată cu o armă asupra unei ținte din interiorul Rusiei

Un avion de război ucrainean a tras pentru prima dată o armă care a lovit o țintă din interiorul Rusiei, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.

Sursa a precizat că un „nod de comandă rusesc” a fost lovit duminică în zona Belgorod, în vestul Rusiei. Belgorod este aproape de granița cu nord-estul Ucrainei.

Statele Unite și Franța au declarat recent că forțelor armate ucrainene li s-a permis să își folosească armele pentru a lovi obiective militare din interiorul Rusiei – de unde forțele rusești lansează atacuri împotriva Ucrainei. Conform noilor îndrumări aprobate de Președintele Joe Biden, munițiile americane pot fi folosite pe teritoriul rusesc pentru a ajuta la apărarea orașului Harkov din nord-estul Ucrainei.

Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, a fost mai puțin specific, limitându-se să spună că este la latitudinea Ucrainei să decidă cum să folosească armele britanice – cum ar fi rachetele de croazieră Storm Shadow, care pot fi lansate de avioanele ucrainene.

Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone în adâncimea teritoriului rusesc. Dar utilizarea unui avion de război pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei ar putea fi văzută de Moscova ca o nouă escaladare. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât mai multe drone ucrainene în regiunea Belgorod. Nu a fost clar dacă acest lucru făcea parte din același asalt.

Sursa militară ucraineană a mai spus că, sâmbătă seara, forțele ucrainene au efectuat un „atac coordonat” împotriva unei nave de debarcare rusești care s-a mutat recent în Marea Azov din Marea Neagră. Nava a devenit a cincea dintre cele șapte nave de debarcare din clasa Ropucha care au fost scufundate sau „făcute inutilizabile” de atacurile ucrainene, a precizat sursa.

Dacă se confirmă, aceasta ar marca primul atac reușit cunoscut al Ucrainei asupra unui avion de luptă Su-57, a adăugat AP.

Exit mobile version