- Un pacient COVID în stare gravă a rămas fără oxigen, după ce s-a ars o siguranță care alimenta ventilatorul
- Incidentul a avut loc în timp ce pacientul se afla într-o ambulanță a SAJ Gorj
- Pacientul, inspector DSP Gorj, a murit la Spitalul Județean Vâlcea
Numai pacient să nu fii în România! Poți muri în spital, dar nici în ambulanță nu ești în siguranță. Iar dacă ai ghinionul să fii ventilat mecanic, să știi că viața ta poate depinde chiar și de o siguranță.
Advertisment
Ieri, un inspector din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj, aflat în stare gravă din cauza COVID, a fost ventilat manual, minute bune. Asta pentru că o siguranță de la sistemul electric al ambulanței în care se afla s-a ars, așa că ventilatorul s-a oprit.
Bărbatul de 48 de ani a murit. Nu știm dacă din cauza siguranței care l-a lăsat fără oxigen. Pacientul, chiar șeful Inspecției Sanitare din cadrul DSP Gorj, se afla în stare gravă, după ce s-a infectat cu COVID-19. Sâmbătă, el a fost preluat de o ambulanță de la Spitalul Târgu Cărbunești pentru a-l duce la Spitalul Universitar din București. La intrarea în Râmnicu Vâlcea, o siguranță de la sistemul electric al mașinii s-a ars, iar ventilatorul s-a oprit. Echipajul a început ventilarea manuală, la balon, a pacientului,iar medicul a decis să-l ducă la Urgența Spitalului Județean Vâlcea. Aici a fost reconectat la un ventilator, însă după câteva ore a murit.
Recomandări
Directorul ambulanței Gorj care spune că a cerut o notă explicativă echipajului. Constantin Mitroi spune că nimeninnu are vreo vină în acest caz. Cumva, acum, echipajul medical a avut șansa să se afle la doar câteva minute de un spital. Dar,un asemenea incident se poate întâmpla oricând. Și mă întreb, dacă ar fi avut loc pe autostradă sau la o distanță de zeci de kilometri de un spital cu ventilator, ce șanse ar avea un pacient a cărui viață depinde de oxigenul primit de la aparate?
“Ambulanța respectivă e o ambulanță nouă, venită în 2019. Ventilatorul e în garanție. Dar, ventilatorul propriu-zis,n-au fost probleme cu ventilatorul.(…) E o siguranță din tabloul electric al ambulanței. Deci, nu poate să știe nimeni momentul sau când cedează respectiva siguranță”, a spus Constantin Mitroi, director SAJ Gorj.
Partenerii noștri