• Un jurnalist britanic și un lucrător al Institutului Național Indigen al Braziliei (Funai) au fost dați dispăruți în timp ce vizitau un teritoriu indigen din Valea Yavari.
  • Dispariția a fost raportată într-o declarație comună emisă de una dintre principalele asociații indigene din regiune.
  • Potrivit The Guardian acesta se afla în zonă „lucrând la o carte despre mediu cu sprijinul Fundației Alicia Patterson”.

Un jurnalist britanic și un lucrător al Institutului Național Indigen al Braziliei (Funai) au fost dați dispăruți în timp ce vizitau un teritoriu indigen din Valea Yavari, în vestul statului Amazonas.

Dispariția a fost raportată într-o declarație comună emisă de una dintre principalele asociații indigene din regiune, Unijava, și de Observatorul pentru drepturile omului al popoarelor indigene izolate sau recent contactate (OPI).

Potrivit publicației britanice, The Guardian, angajatorul jurnalistului englez Dom Phillips, acesta se afla în zonă „lucrând la o carte despre mediu cu sprijinul Fundației Alicia Patterson”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Atât Unijava, cât și OPI au făcut referire la Bruno Araújo Pereira, angajat al Funai, afirmând că „deși face parte din echipa Funai, acesta nu se afla în regiune în cadrul unei misiuni instituționale, fiind în concediu pentru a se ocupa de probleme personale”.

Potrivit declarației comune a Unijava și OPI, Phillips și Pereira au dispărut în timp ce vizitau o comunitate de pe malul râului, în timp ce se întorceau spre cel mai mare oraș din regiune, Atalaia do Norte.

Au primit amenințări înainte de dispariție

Organizațiile au precizat în document că cele două persoane ar fi primit „amenințări” în timpul vizitei lor, deși nu au fost oferite detalii suplimentare.

Echipele de căutare au revenit la locul unde Pereira și Phillips au fost văzuți ultima dată, dar, potrivit Unijava și OPI, „nu au găsit nicio urmă”.

Potrivit BBC, poliția federală braziliană, poliția civilă, Frontul de Protecție Etnică din Valea Yavari și Marina au fost implicate în căutarea bărbaților.

Marina braziliană a anunțat, de asemenea, că va desfășura „activități de căutare în regiune prin intermediul comandamentului operațiunilor navale”.

Cotidianul The Guardian s-a declarat „foarte îngrijorat” și a spus că a căutat informații despre acest caz.