• Decizia, anunțată miercuri dimineață de Joynal Abedin, secretarul de presă al președintelui Mohammed Shahabuddin, a fost luată în cursul unei reuniuni la care au participat șefi militari.
  • Opozant politic de lungă durată al lui Hasina, Yunus este așteptat să se întoarcă în curând de la Paris.
  • Alți membri ai noului guvern vor fi deciși în curând, după discuții cu partidele politice și cu alte părți interesate.

Laureatul premiului Nobel Muhammad Yunus va conduce guvernul interimar al Bangladeshului, după ce prim-ministrul Sheikh Hasina a părăsit țara pe fondul unei revolte în masă, care s-a soldat cu sute de morți și a împins națiunea din Asia de Sud în pragul haosului, scrie The Guardian.

Decizia, anunțată miercuri dimineață de Joynal Abedin, secretarul de presă al președintelui Mohammed Shahabuddin, a fost luată în cursul unei reuniuni la care au participat șefi militari, organizatori ai protestelor studențești care au contribuit la înlăturarea lui Hasina de la putere, importanți lideri de afaceri și membri ai societății civile.

Opozant politic de lungă durată al lui Hasina, Yunus este așteptat să se întoarcă în curând de la Paris, unde consiliază organizatorii Jocurilor Olimpice, conform rapoartelor mass-media.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Economist și bancher, Yunus a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006 pentru activitatea sa de dezvoltare a piețelor de microcredite. Yunus a fost aclamat pentru că a scos mii de oameni din sărăcie prin intermediul Grameen Bank, pe care a fondat-o în 1983 și care acordă împrumuturi mici oamenilor de afaceri care nu s-ar califica pentru împrumuturile bancare obișnuite.

Alți membri ai noului guvern vor fi deciși în curând, după discuții cu partidele politice și cu alte părți interesate, a declarat Abedin. Președintele a dizolvat parlamentul marți, deschizând calea pentru o administrație interimară și noi alegeri.

Shahabuddin a ordonat, de asemenea, eliberarea din arest la domiciliu a liderului opoziției Khaleda Zia, o rivală de lungă durată a Hasinei, care a fost condamnată pentru corupție în 2018

Yunus, care a numit demisia lui Hasina „a doua zi de eliberare a țării”, s-a confruntat cu acuzații de corupție în timpul guvernării sale, pe care le-a ironizat ca fiind motivate politic. Yunus nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, însă un organizator-cheie al protestelor, Nahid Islam, a declarat că a fost de acord să conducă administrația interimară.

Citește și