• Daniyar Abulgazin, un om de afaceri din Kazakhstan, a închiriat iahtul Persephoni și se afla la bord când a izbucnit un incendiu pe insula Hydra din Grecia.
  • Abulgazin neagă orice implicare, susținând că a respectat toate regulile de siguranță și că nici el, nici oaspeții săi, nu au cauzat incendiul.
  • Deși inițial s-a crezut că artificiile au fost lansate de pe iaht, acum se consideră că acestea ar fi putut fi lansate de pe o plajă de pe insulă.

Unul dintre cei mai bogați bărbați din Kazakhstan a negat toate acuzațiile după ce a organizat o petrecere pe un superyacht care este suspectat că a aprins un incendiu de pădure cu un foc de artificii, scrie BBC.

Daniyar Abulgazin este unul dintre cei opt cetățeni kazahi care se aflau la bordul navei de lux luna trecută și care sunt urmăriți penal pentru complicitate la incendiere de către autoritățile elene. Omul de afaceri a închiriat iahtul Persephoni și se afla în zonă când incendiul a ars peste 300 de acri pe insula Hydra, la sud de Atena.

Grecia se confruntă cu primul val de căldură din 2024, iar pompierii se luptă cu mai multe incendii în fiecare zi.

Recomandări

REZULTATELE EN AU FOST AFIȘATE
MACRON REUȘEȘTE O LOVITURĂ DE POKER
RO PUNE PREȚ PE GAZUL DIN MAREA NEAGRĂ
ANM: PLOILE CONTINUĂ ȘI ASTĂZI
ARMATA ISRAELULUI CERE ÎNCETAREA FOCULUI
IVAN DĂ 18 MIL. PE DIGITALIZARE

Inițial, autoritățile au susținut că artificiile au fost lansate direct de pe iaht, dar acum presa greacă relatează că acestea ar fi putut fi lansate de pe o plajă de pe insulă, după ce oamenii de pe Persephoni au luat o barcă la țărm. Cazul a stârnit indignare în Grecia, alimentată și mai mult de informații potrivit cărora pasagerii iahtului au zburat acasă la scurt timp după incendiul din 21 iunie.

Într-o declarație, Abulgazin a spus că a închiriat Persephoni pentru o săptămână și a zburat acasă a doua zi – care a fost întotdeauna planul. El a spus că a vorbit cu „reprezentanți ai autorităților elene, care nu au făcut nicio pretenție împotriva mea sau a invitaților mei în legătură cu acest incident”.

El a fost „surprins” să afle mai târziu despre acuzațiile făcute, a spus Abulgazin.

El a adăugat că a fost „foarte întristat” de incendiu, dar că nici el, nici oaspeții săi nu au făcut nimic care ar fi putut duce la acesta.

„Am respectat cu strictețe regulile de siguranță la incendiu stabilite pe iaht. Nici eu, nici oaspeții mei nu am cerut echipajului iahtului sau altor terți să întreprindă măsuri care ar putea duce la un incendiu”, a spus el.

El a promis, de asemenea, o cooperare deplină cu autoritățile elene în ancheta lor. Kazahstanul nu are niciun acord de extrădare cu Grecia, așa că este puțin probabil ca ei să fie nevoiți să meargă acolo pentru a fi interogați.

Căpitanul și primul ofițer al iahtului sunt încă reținuți, în timp ce alți 15 membri ai echipajului care au fost arestați inițial au fost eliberați pe cauțiune cu restricții.

Abulgazin este o figură importantă în industria petrolieră din Kazahstan, cu o avere personală estimată la 400 de milioane de dolari (315 de milioane de lire sterline).

Citește și