Un nou război pe piața țigaretelor. Parlamentarii britanici contestă politica OMS care îngrădește folosirea țigărilor electronice

țigări electronice Sursa foto: Profimedia
  • Un grup de parlamentari britanici solicită Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să nu mai îndemne statele să restricționeze țigările electronice
  • Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finanțatori ai OMS
  • Un studiu arată că țigările electronice au redus prevalența fumatului cu 12% în 2020 în Marea Britanie
  • În România, 30% din populație fumează, iar incidența fumatului a crescut

Un grup de parlamentari din Marea Britanie – Grupul Parlamentar Britanic privind țigările electronice – a solicitat guvernului britanic să se opună politicilor duse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îndeamnă statele să introducă noi restricții în ceea ce privește țigările electronice.

Grupul Parlamentar denunță astfel intențiile OMS, din poziția de reprezentanți ai unui stat care a integrat cu succes țigările electronice în politicile de combatere a fumatului. Aceasta a dus la scăderea prevalenței fumatului în Marea Britanie la 12% în 2020, o scădere-record cu 5 procente față de 2017. Pentru comparație, prevalența fumatului în Uniunea Europeană a scăzut cu doar 3 procente în aceeași perioadă, iar media este astăzi la 23%”, arată un comunicat al Asociației Industriei de Vaping.

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finanțatori ai OMS, cu o finanțare de 464 de milioane de dolari în 2018-2019 și cu o alocare de 470 de milioane de dolari (340 de milioane de lire sterline) pentru următorii patru ani.

„Reamintim că țigările electronice sunt reglementate în România aproape la fel de strict ca țigările, o politică legislativă care privează fumătorii de accesul la alternative mai puțin nocive la fumat. Tranziția de la fumat la dispozitivele electronice este promovată în Regatul Unit ca o alegere pozitivă pentru orice fumător în condițiile în care, conform unui studiu de amploare făcut de Public Health England, agenția de sănătate publică a guvernului britanic, vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul”, se mai arată în comunicatul Asociației Industriei de Vaping.

În România, 330.000 de persoane folosesc dispozitive pentru vaping sau pentru încălzit tutunul, iar numărul de fumători de țigarete tradiționale este de 5 milioane de persoane, potrivit studiului Eurobarometru. În prezent, 30% din populația României fumează, iar incidența fumatului în România a crescut cu 2 procente în ultimii trei ani, în timp ce în restul statelor europene a scăzut.