• Primele date privind atacurile împotriva rețelei de căi ferate de mare viteză din Franța duc spre ultra-stanga.
  • Un nou atac asupra rețelelor de fibră optică a avut loc ieri.
  • Parchetul din Paris s-a sesizat de ambele anchete și cere prudență în identificarea vinovaților.

După actele de vandalism comise în noaptea dinaintea Ceremoniei de Deschidere a Jocurilor Olimpice pe rețeaua TGV, cabluri de telecomunicații ale rețelei SFR din Franța au fost avariate în timpul nopții de duminică spre luni. O nouă anchetă a fost deschisă de Parchetul din Paris, iar Ministerul de Interne desemnează ultra-stânga, în timp ce justiția și serviciile de anchetă îndeamnă la prudență.

Atacurile se multiplică, deși legătura cu Jocurile Olimpice nu e stabilită. Ce știm?

La trei zile după o serie de acte de sabotaj asupra liniilor de tren de mare viteză, infrastructurile de fibră optică au fost vizate în nouă departamente din centrul și vestul Frantei. Potrivit Federației Franceze de Telecomunicații, aceste atacuri au avut loc „aproximativ în același timp” .

Ieri după-amiază, Parchetul din Paris a anunțat că preia o parte a anchetei de competență națională pentru combaterea crimei organizate, după transferul în beneficiul său a patru parchete. A fost contactată și Comisia de Comunicații Electronice de Apărare.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Aceste noi acte de vandalism au afectat în principal rețeaua SFR de lungă distanță – una dintre cele mai mari din Franța, alături de cea a Orange. Aceasta structură este închiriată de alte grupuri de telecomunicații. Rețeaua Orange, furnizorul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, spune că în ciuda acestor cabluri tăiate, traficul pe internet nu este întrerupt, operatorii luând căi alternative.

Ce elemente au până în prezent anchetatorii?

Sâmbătă, o revendicare pentru aceste acte de sabotaj, semnată „o delegație neașteptată”, a fost transmisă la diverse redacții, fără să se poată atesta legătura acesteia cu sabotorii. Autorii săi s-au prezentat drept oponenți ai Jocurilor Olimpice, descrise ca „un domeniu de experimentare pentru managementul polițienesc al mulțimilor și controlul generalizat al mișcărilor”.

Ministrul de Interne demisionar, Gérald Darmanin, a afirmat că aceste sabotaje sunt „modul tradițional de acțiune al ultra-stângii”, dar a cerut în același timp precauție. „Întrebarea este dacă au fost manipulați sau a fost în beneficiul lor”, a spus el.

Citește și