• Beijingul a desfășurat luni avioane de luptă, drone, nave de război și ambarcațiuni ale pazei de coastă pentru a înconjura Taiwanul.
  • Taiwanul a condamnat acțiunile Chinei ca fiind „iraționale și provocatoare”.
  • SUA le-a numit „nejustificate”.

Taiwanul a detectat un număr record de 153 de avioane militare chineze în jurul insulei autoguvernate, au arătat marți datele oficiale, după ce China a organizat o zi de exerciții la scară largă, anunță France 24.

Avioanele au fost reperate în intervalul de 25 de ore până la ora 6:00, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație – cele mai multe într-o singură zi.

Beijingul a desfășurat luni avioane de luptă, drone, nave de război și ambarcațiuni ale pazei de coastă pentru a înconjura Taiwanul, care a răspuns prin trimiterea de „forțe adecvate” și prin plasarea insulelor sale periferice în stare de alertă sporită.

Recomandări

SABOTEAZĂ BIDEN CAMPANIA?
NETANYAHU A DECIS
CE FACE ISRAEL?
MBAPPÉ E ACUZAT DE VIOL
AVERTISMENTUL GERMANIEI
FLIRTUL STRĂIN RUPE RELAȚII?

Taiwanul a condamnat acțiunile Chinei ca fiind „iraționale și provocatoare”, iar SUA le-a numit „nejustificate”. Japonia a declarat marți că și-a exprimat „îngrijorarea” Chinei cu privire la aceste exerciții și a trimis avioane de luptă în apropierea insulei Yonaguni din sudul țării.

„Guvernul monitorizează îndeaproape activitățile conexe cu mare interes și a transmis îngrijorările Japoniei părții chineze”, a declarat reporterilor secretarul șef adjunct al cabinetului, Kazuhiko Aoki.

Ministerul de Externe din Taiwan a îndemnat marți China „să nu provoace probleme fără motiv și să nu devină un generator de probleme care subminează pacea și stabilitatea”.

Citește și