• Mark Smith, oficial britanic, a demisionat acuzând guvernul de complicitate la crime de război din cauza vânzărilor de arme către Israel.
  • El a subliniat încălcările dreptului internațional umanitar de către Israel în Gaza.
  • Ministerul de Externe a început o revizuire a respectării standardelor internaționale de către Israel.

Un oficial britanic din Ministerul de Externe, specializat în combaterea terorismului, a demisionat în semn de protest față de vânzările de arme către Israel, acuzând guvernul britanic că ar putea fi „complice la crime de război”, scrie BBC.

Mark Smith, care activa la Ambasada Marii Britanii din Dublin, a afirmat că a exprimat îngrijorări serioase „la toate nivelurile” din cadrul Ministerului de Externe, inclusiv prin canale oficiale, dar a fost întâmpinat doar cu răspunsuri formale.

Smith, care anterior a evaluat licențele pentru exportul de arme către Orientul Mijlociu, a subliniat că „în fiecare zi” colegii săi asistau la „exemple clare și incontestabile” de crime de război comise de Israel în Gaza. Acestea includeau atacuri deliberate asupra civililor, blocarea ajutorului umanitar și atacuri asupra ambulanțelor, școlilor și spitalelor. El a criticat în termeni duri continuarea vânzărilor de arme ale Regatului Unit către Israel, considerând-o nejustificată.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?

Ministerul de Externe a refuzat să comenteze cazul individual, dar a reiterat angajamentul guvernului de a respecta dreptul internațional. Smith a ocupat funcția de „Secretar al doilea pentru combaterea terorismului”, un rol în care s-a considerat un expert în politica de vânzare a armelor, dar a descris regimul de licențiere al Regatului Unit ca fiind departe de a fi „robust și transparent”, așa cum susțin miniștrii.

Deși Israelul a negat în mod repetat încălcările dreptului internațional umanitar, guvernul britanic a inițiat o revizuire pentru a evalua conformitatea Israelului cu aceste standarde. Smith a subliniat că demisia sa reprezintă o poziție principială rar întâlnită în rândurile guvernului britanic, în contextul unei disidențe crescânde față de politicile privind războiul din Gaza.

Citește și