• Portavionul american nuclear USS Theodore Roosevelt a ajuns în Coreea de Sud.
  • Prezența portavionului în Busan face parte dintr-o serie de demonstrații de forță ale SUA, prin care SUA își reafirmă angajamentul față de securitatea Coreei de Sud.
  • Aceste acțiuni, împreună cu exercițiile militare comune, sunt o sursă de frustrare pentru Coreea de Nord, care continuă programul nuclear și testele de rachete în ciuda sancțiunilor.

Un portavion al Marinei SUA a ajuns în Coreea de Sud, ca o dovadă de forță, în timp ce Washingtonul, Seulul și Tokyo au lansat o declarație comună prin care condamnă legăturile militare dintre Coreea de Nord și Rusia, scrie CNN.

USS Theodore Roosevelt, cu propulsie nucleară, a andocat sâmbătă în portul Busan, înaintea exercițiilor trilaterale cu Coreea de Sud și Japonia, în apele din apropierea Peninsulei.

Exercițiile „The Freedom Edge” sunt rezultatul unui acord semnat de șefii Apărării ai SUA, ai Coreei de Sud și ai Japoniei, înainte de vizita lui Putin în Phenian.

Totodată, declarația comună lansată astăzi este un semnal puternic din partea celor trei țări împotriva „parteneriatului strategic” dintre Coreea de Nord și Rusia.

Amenințările lui Putin

Pe lângă semnarea acordului de apărare cu Kim Jong Un, Putin a legat securitatea din Peninsula Coreeană de invazia Rusiei în Ucraina, amenințând că va înarma Coreea de Nord dacă Coreea de Sud va oferi ajutor militar Kievului.

SUA, Coreea de Sud și Japonia „condamnă în cei mai fermi termeni posibili aprofundarea cooperării militare dintre RPDC și Rusia”, se arată în declarația comună, folosind acronimul pentru Republica Populară Democrată Coreea, denumirea oficială a Coreei de Nord.

Aprofundarea legăturilor dintre Moscova și Phenian și pactul lor de apărare mutuală „ar trebui să fie o îngrijorare gravă pentru oricine are un interes în menținerea păcii și stabilității în Peninsula Coreeană, în susținerea regimului global de neproliferare și în sprijinirea poporului ucrainean, în timp ce își apără libertatea și independența, împotriva agresiunii brutale a Rusiei”, se arată în declarație.

Declarația comună vine după ce toți cei trei parteneri și-au exprimat separat îngrijorările profunde cu privire la tratat.

Vineri, Coreea de Sud l-a condamnat și l-a convocat ambasadorul Rusiei, o măsură diplomatică rară care ilustrează tensiunile înrăutățite dintre Seul și Moscova.

Prezența portavionului în Busan face parte dintr-o serie de mișcări militare ale SUA pentru a-și demonstra angajamentul „de neclintit” față de Coreea de Sud.

Aceste acțiuni, împreună cu exercițiile comune, au fost o sursă de frustrare și indignare pentru Coreea de Nord, care și-a continuat programul ilegal de arme nucleare și testarea rachetelor, sub conducerea lui Kim.

Rusia, care cândva a sprijinit o serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, a folosit dreptul de veto în cadrul ONU, la începutul acestui an, pentru a proteja Phenianul de o examinare mai atentă. Putin a sprijinit adesea doctrina lui Kim.

Prezența portavionului USS Theodore Roosevelt demonstrează poziția solidă de apărare combinată a alianței Coreea de Sud-SUA pentru a răspunde amenințării în creștere din partea Coreei de Nord.

Citește și