Un reporter francez scoate la iveală cazuri de rasism și violență într-o secție de poliție pariziană

Un jurnalist din Franța, care s-a infiltrat în poliție, a dezvăluit o serie de abuzuri și o cultură a rasismului din care polițiștii ieșeau nepedepsiți.

Valentin Gendrot, în vârstă de 32 de ani, spune că incidentele erau atât de frecvente încât treceau neobservate, informează The Guardian.

„M-a șocat să aud polițiști, care sunt reprezentanții statului, înjurând oameni de culoare, arabi sau imigranți, toți făceau asta. Era doar o minoritate de polițiști care erau violenți, dar erau violenți mereu”, spune Gendrot.

Jurnalistul povestește cum a fost nevoit să falsifice dovezi împotriva unui adolescent care a fost bătut de un ofițer, pentru a nu-și compromite identitatea.

Gendrot și echipajul lui fuseseră trimiși să investigheze o plângere împotriva unor tineri care ascultau muzică la o boxă. Când unul dintre colegii lui l-au umilit pe unul dintre adolescenți, alt băiat din grup a reacționat. Cel care și-a verbalizat nemulțumirea a fost bătut, arestat și trimis în judecată.

Tânărul acuzat a formulat o plângere oficială, iar colegii lui Gendrot au inventat o poveste din care l-au scos pe băiat vinovat.

În urma celor șase luni de anchetă, jurnalistul a publicat miercuri cartea „Flic”. Volumul a apărut la o editură nișată, care produce trei cărți pe an. Cartea a fost tipărită în secret în Slovenia, iar librăriile din Franța au comandat-o fără să cunoască prea multe detalii. The Guardian, Le Monde și Mediapart sunt cele trei publicații care au citit manuscrisul și l-au intervievat pe autor.

Valentin Gendrot declară că a vrut să realizeze această anchetă pentru a arăta publicului ceea ce nu poate vedea. El spune că în Franța există două mari subiecte tabu: violența poliției și suicidul în rândul polițiștilor. „În Franța oamenii ori apreciază polițiștii, ori îi detestă. Eu am crezut că lucrurile sunt mult mai nuanțate”, a declarat el pentru The Guardian.

Exit mobile version