Un soldat ucrainean doboară o rachetă de croazieră rusească doar cu o mitralieră

8144985 19.03.2022 A view shows a fragment of a Tochka-U missile with cluster warhead, which was launched from the outskirts of Zaporizhzhia by Ukrainian military on the residential areas of Berdyansk and shot down by air defence systems, in Berdyansk, Ukraine. Evgeny Odinokov / Sputnik

Un soldat ucrainean a reușit să doboare o rachetă de croazieră rusă în drum spre Kiev doar cu o mitralieră. Rusia a lansat săptămâna aceasta unul dintre cele mai mari atacuri de până acum împotriva Ucrainei, lovind mai multe orașe mari și distrugând mari porțiuni din rețeaua sa electrică.

Dar într-o mică suburbie de la periferia Kievului, un voluntar al Apărării Teritoriale ucrainene, poreclit Kipesh”, a observat o rachetă care zbura deasupra sa și a aruncat-o în aer cu o mitralieră montată, provocând scântei înainte ca aceasta să se prăbușească pe un câmp din apropiere. Rămășițele rachetei mutilate au fost găsite mai târziu fumegând într-o grămadă, iar tânărul soldat a fost fotografiat strângând în brațe ceea ce părea a fi aripa unei rachete de croazieră.

Când a tras, au ieșit scântei verzi din rachetă. A început să se învârtă, s-a înclinat pe coadă și s-a prăbușit”, a declarat un coleg soldat pentru publicația locală Obozrevatel. Comandantul unității, care s-a identificat drept Hera, a adăugat: Este aproape imposibil să lovești o rachetă cu o mitralieră, dar s-a reușit.”

La începutul anului, un pensionar ucrainean a reușit să ocupe prima pagină a ziarelor când a reușit să doboare un avion de luptă rusesc folosind doar o pușcă veche. Se spune că Valeriy Fedorovych a tras asupra avionului Su-34, în valoare de 74 de milioane de lire sterline, în timp ce acesta zbura deasupra casei sale, și a primit o medalie pentru că a tras un foc de milioane.

Se crede că ultimul val de bombardamente al Rusiei este unul dintre cele mai mari de până acum, invadatorii lansând 76 de rachete asupra unor ținte civile din întreaga țară și lovind cel puțin patru orașe mari. Oficialii de la Kiev au declarat că aproximativ 40 de rachete au fost lansate numai asupra capitalei. Se crede că 37 dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, inclusiv cea care a fost lovită de ținta norocoasă a lui Kipesh.

În altă parte a țării, al doilea oraș ucrainean, Harkov, a suferit pagube colosale după ce loviturile rusești au distrus nouă instalații energetice și au lăsat locuitorii fără căldură sau electricitate timp de ore întregi. În orașul central Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe și a îngropat locuitorii sub un morman de moloz. Trei persoane au fost ucise în urma loviturii, iar alte treisprezece, inclusiv patru copii, au fost rănite în explozie, potrivit echipelor de salvare.

De asemenea, aproape 600 de mineri au rămas blocați în subteran în Kryvyi Rih, deoarece loviturile de rachete au tăiat electricitatea la mina de cărbune locală. În urma ultimei runde de lovituri, furnizorul național de energie al Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că rețeaua electrică este acum capabilă să asigure mai puțin de 50% din totalul clienților și că va trebui să acorde prioritate infrastructurii critice, cum ar fi spitalele și bazele militare, în detrimentul populației civile.

Loviturile asupra infrastructurii civile au crescut în intensitate din octombrie, ca parte a unei noi strategii rusești pentru a încerca să înghețe ucrainenii în supunere după o serie de pierderi pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, ucrainenii continuă să rămână sfidători în fața pericolului, iar atacurile nu fac decât să le întărească hotărârea.

Indiferent câte rachete odioase vor lansa teroriștii ruși, nu ne vom lăsa speriați sau intimidați, a scris vineri pe Twitter Oleskiy Reznikov, ministrul ucrainean al apărării. Armata ucraineană știe cum să ne protejeze cerul.”

Exit mobile version