• Un studiu arată că zonele rurale din jurul orașelor le pot scădea temperatura cu până la 4°C.
  • Cercetătorii au analizat datele din 30 de orașe chineze.
  • Singurul proiect pentru capitala noastră este Centura Verde.
  • Aerul cald din oraș creează zone de joasă presiune care atrage aerul rece din zonele rurale.

Un studiu publicat în Nature Cities sugerează că zonele rurale din jurul orașelor le pot ajuta să se răcească cu până la 4.5 grade Celsius. Cercetătorii au analizat datele din 30 de orașe chineze și au descoperit că zonele rurale din apropierea orașelor pot avea un impact semnificativ asupra reducerii insulelor de căldură urbane.

Europa are acest proiect în derulare „Pactul Climatic”, urmat de „Pactul Verde European”, dar și de alte proiecte cu impact pozitiv asupra naturii. În documentarul „Blue Zones”, Dan Buettner îți arată cum funcționează Singapore. În timp ce la noi vorbim de planuri pe mandat – 4 ani, în orașul stat din Asia sud-estică vorbim de planuri întinse pe zeci de ani.

Efectul de răcire se datorează fizicii: aerul cald din orașe creează zone de joasă presiune care atrag aerul mai rece din zonele rurale din jur. Studiul sugerează că gestionarea terenurilor rurale pentru răcire ar putea fi o strategie rentabilă comparativ cu concentrarea doar pe infrastructura verde urbană. Singurul proiect pentru capitala noastră este Centura Verde, care avansează foarte lent.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Citește și