Ungaria nu vrea un embargo asupra petrolului rusesc. Cere Comisiei Europene soluţii pentru a vota în favoarea sancțiunii

În timpul unei conferinţe de presă în capitala ungară, Budapesta, ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat miercuri că Ungaria nu va vota în favoarea propunerii de embargo petrolier „atâta timp cât va face imposibilă aprovizionarea cu energie a Ungariei”, potrivit AP.

El a acuzat ramura executivă a UE că a promovat acest plan fără a asigura securitatea energetică a Ungariei, care îşi procură 85% din gazele naturale şi peste 60% din petrol din Rusia.

„Această problemă a fost creată de Comisia Europeană, aşa că soluţia trebuie să fie oferită de Comisia Europeană. Soluţia trebuie să vină mai întâi, şi abia apoi putem vorbi despre sancţiuni”, a declarat Szijjarto.

În timp ce UE a oferit anterior excepţii ţărilor fără ieşire la mare, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, care sunt deosebit de dependente de petrolul rusesc, acordându-le termene prelungite pentru eliminarea treptată, guvernul de la Budapesta a rămas ferm în opoziţia sa faţă de sancţiunile împotriva energiei ruseşti.

Premierul ungar Viktor Orban, care este considerat cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în UE, a susţinut că un boicot al UE asupra petrolului ar fi o „bombă atomică” pentru economia Ungariei şi ar distruge „aprovizionarea stabilă cu energie” a acesteia.

Orban a scris luni o scrisoare preşedintelui Consiliului European, cerând ca embargoul petrolier propus să fie scos de pe ordinea de zi a summitului care va începe la 30 mai.

În scrisoarea adresată lui Charles Michel, Orban a declarat că Ungaria „nu este în măsură să fie de acord cu cel de-al şaselea pachet de sancţiuni până când negocierile nu vor reuşi să rezolve toate problemele restante” şi că este „foarte puţin probabil” să se ajungă la o soluţie înainte de summitul de săptămâna viitoare.

„Sunt convins că discutarea pachetului de sancţiuni la nivelul liderilor în absenţa unui consens ar fi contraproductivă”, a scris Orban. „Trebuie să rămână prioritatea noastră să menţinem unitatea Uniunii Europene”.

Exit mobile version