• Consiliul UE a votat cu majoritate Pactul privind migrația și azilul care se negociază din 2020.
  • Ungaria și Polonia s-au opus, Austria și Slovacia au respins unele articole.
  • Imigranții vor fi distribuiți între țările membre care pot opta să contribuie financiar.

Țările UE au dat undă verde finală Pactului privind migrația și azilul, o reformă vastă care înăsprește controlul imigrației în Europa. Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile europene, pentru care sondajele prevăd o creștere a partidelor anti-imigrație, acest set de aproximativ zece acte legislative, negociat cu furie ani de zile, a fost adoptat oficial de Consiliul UE. Parlamentul și-a dat aprobarea în aprilie.

Ungaria și Polonia au votat împotriva tuturor textelor, care au fost adoptate cu majoritate calificată (55% din statele membre reprezentând cel puțin 65% din populația UE). Austria și Slovacia au votat împotriva anumitor texte.

Ce spune acest Pact votat de Uniunea Europeană?

Reforma stabilește o procedură de „screening” a migranților la frontierele UE și stabilește un mecanism de solidaritate între cele 27 de țări membre. Alături de această reformă, care se va aplica abia în 2026, UE crește numărul de acorduri controversate cu țările de origine și de tranzit ale exilaților

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL

Pentru cei care din punct de vedere statistic au cele mai mici șanse de a obține azil este prevăzută o „procedură de frontieră”: Aceștia vor fi ținuți în centre pe durata examinării dosarului, maximum șase luni. Alți solicitanți de azil vor urma procedura standard. Organizațiile pentru drepturile omului, precum și aleșii de stânga și ecologiști, au continuat să denunțe acest pact, criticând posibilitatea reținerii familiilor cu copii și o „criminalizare” a exilatilor. În schimb, extrema dreaptă a denunțat „slăbiciunea” reformei.

Ce înseamnă acest „sistem de solidaritate”?

Regula actuală conform căreia prima țară de intrare a unui migrant în UE este responsabilă pentru cererea sa de azil este menținută cu unele ajustări. Dar pentru a ajuta țările în care sosesc mulți exilați, precum Italia, Grecia sau Spania, se organizează un sistem de solidaritate obligatoriu. Alte state membre trebuie să primească un anumit număr de solicitanți de azil sau să aducă o contribuție – financiară sau materială – în beneficiul țării aflate sub presiunea migrației

Pactul va fi, totuși, obligatoriu pentru toate țările UE. Statele membre și-au semnalat deja dorința de a merge mai departe în externalizarea gestionării migrației. Un grup de țări, condus de Danemarca și Republica Cehă, se pregătesc să trimită o scrisoare în care pledează să transfere migranții în afara UE.

Legea europeană prevede că un imigrant care sosește în UE poate fi trimis într-o țară din afara blocului unde ar fi putut solicita azil, cu condiția să aibă o legătură suficientă cu această țară terță.

Citește și