• Miniștrii de Externe și Miniștrii Apărării ai UE discută pentru prima dată subiectul legat de Ucraina, săptămâna viitoare.
  • Tema se află, de asemenea, pe masă, marți, la întâlnirea ambasadorilor responsabili ai UE în Comitet Politic și de Securitate (PSC).
  • Decizia finală ar trebui luată cel târziu în noiembrie.

Conform Die Welt, UE dezbate săptămâna viitoare planul de a trimite militari europeni în Ucraina ca antrenori. Miniștrii de Externe și ai Apărării au pe masă acest subiect care va fi discutat în prealabil marți de către ambasadori. La Bruxelles circulă un raport confidențial care discută avantajele, dar avertizează în termeni drastici, despre o reacție a Moscovei.

Subiectul este ultrasensibil, iar propunerea lui Macron despre Ucraina fusese respinsă

Guvernul de la Kiev a cerut deja acest lucru într-o scrisoare către șeful Diplomației Europene, Josep Borrell. Potrivit informațiilor obtinute de cotidianul german, Welt Am Sonntag, Miniștrii de Externe și Miniștrii Apărării ai Uniunii Europene vor discuta pentru prima dată chestiunea la jumătatea săptămânii viitoare. Subiectul va fi, de asemenea, pe masă, marți, la întâlnirea ambasadorilor în așa-numitul Comitet Politic și de Securitate. Decizia finală ar trebui luată cel târziu în noiembrie.

La mijlocul lunii noiembrie, mandatul actualei misiuni europene de instruire a soldaților ucraineni – care s-a desfășurat până acum exclusiv pe teritoriul UE și în primul rând în Germania și Polonia – trebuie prelungit după doi ani. Cu această ocazie, mandatul ar putea fi extins pentru a include formarea lor în Ucraina pe viitor.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

Primele dezbateri informale pe această temă avuseseră deja loc la Bruxelles înainte de vacanța de vară din iulie. Au apărut două fronturi care au fost până acum ireconciliabile. Franța își dorește ca europenii să răspundă cererii Kievului și, pe lângă pregătirea actuală, să antreneze și soldați în Ucraina. Parisul este susținut de statele baltice, Polonia, Danemarca și Suedia. Guvernul federal german este împotrivă de teama unei escaladări. Poziția Berlinului a fost împărtășită până acum de Malta, Austria, Slovenia și Ungaria.

Șeful Statului Major militar al UE, generalul olandez Michiel van der Laan, s-a pronunțat deja pentru. Acest lucru este semnificativ deoarece van der Laan conduce, de asemenea, actuala misiune de instruire a Ucrainei în calitate de comandant.

Cum vor decurge aceste dezbateri?

Baza discuțiilor de săptămâna viitoare va fi un document confidențial de la Serviciul European de Acțiune Externă de la Bruxelles. Se intitulează „Evaluarea strategică a misiunii de formare a UE în Ucraina”. Kievul așteaptă până la 150.000 de noi recrutați ca urmare a mobilizării din mai și urmează să fie înființate și zece noi brigăzi de infanterie.

SEAE nu face nicio recomandare pentru formare în Ucraina. Totuși, el subliniază avantajele în detaliu și adoptă parțial argumentele guvernului ucrainean.

SEAE critică, de exemplu, lipsa de realism în pregătirea soldaților ucraineni pe teritoriul UE, care se bazează în mare parte pe standardele occidentale în timp de pace. Prin urmare, soldații ucraineni ar trebui deseori să fie antrenați din nou după întoarcerea lor. În plus, în condițiile actuale de antrenament, soldații ucraineni ar fi plecați prea mult timp, nu ar putea fi dislocați suficient de repede dacă este necesar și ar avea adesea prea puține cunoștințe despre tipurile de arme sovietice, cele mai frecvent utilizate de Ucraina.

Care ar fi riscurile unei asemenea decizii?

„Desfășurarea de soldați ai UE ar putea fi limitată la instructorii care se află în centre de antrenament ucrainene, departe de câmpul de luptă”, scrie SEAE. Se pare că sunt luate în considerare centre de formare din nord-vestul Ucrainei.

Cu toate acestea, atunci când se antrenează pe teritoriul ucrainean, situația generală de amenințare pentru soldații UE este „critică”. „Faptul că Rusia poate ajunge în orice parte a Ucrainei cu rachete balistice și drone ar avea ca rezultat cel mai înalt nivel de amenințare pentru personalul militar al UE”, analizează Serviciul Diplomatic al UE.

Soldații UE „ar putea fi văzuți de Rusia că participând activ la conflict și, prin urmare, declanșează reacții cinetice imprevizibile”. Aceasta include și bombardarea cu drone și rachete din Marea Azov, Rusia și Belarus, dar și explozia de grenade, sabotaj și atacuri cibernetice. Cererea SEAE este clară: „planurile robuste de evacuare” sunt necesare în orice caz.

Citește și