• Oficiali din FDS, YPG și Forțele de Apărare a Poporului, care este aripa armată a PKK, au negat implicarea în atac.
  • Procurorii bulgari au înaintat acuzații împotriva a cinci persoane pentru sprijinirea actelor teroriste în legătură cu explozia.
  • O femeie a fost reținută sub suspiciunea de a fi comis explozia mortală de duminica trecută din Istanbul.

Unsprezece persoane au fost ucise în Siria, printre care un jurnalist, după ce avioane de război turcești au desfășurat o „operațiune aeriană” în această țară și în Irakul vecin la sfârșitul zilei de sâmbătă, potrivit unui responsabil al Forțelor Democratice Siriene (FDS), susținute de SUA. Nu au fost raportate victime din partea irakiană.

Noua ofensivă transfrontalieră a Turciei, denumită „Operațiunea Claw-Sword” de către Ministerul Apărării, vizează Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Unitățile de Apărare a Poporului PYD (YPG) și Uniunea Comunităților din Kurdistan (KCK), a relatat agenția de presă de stat Anadolu.

Această campanie are loc după o explozie mortală în inima Istanbulului în urmă cu o săptămână, despre care oficialii turci au declarat că separatiștii kurzi sunt responsabili, afirmație negată de grupurile kurde. Acel atac a ucis cel puțin șase persoane și a rănit cel puțin alte 81. Avioanele de luptă turcești au efectuat lovituri aeriene în jurul Kobani, satul Dahir al-Arab și al-Beilonya, a declarat șeful mass-media al FDS, Ferhad Shami, prin intermediul Twitter.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Shami a precizat că loviturile au avut impact în nordul și estul Siriei, distrugând un spital din Kobani și o centrală electrică în Derik, precum și silozuri de cereale în Dahir al-Arab. Un martor ocular a declarat pentru CNN că avioanele de război au efectuat lovituri aeriene în apropiere de orașul Tal Rifaat, în zona rurală din nordul Alepului, care este controlat de YPG.

Ministrul turc al apărării a felicitat duminică forțele aeriene ale țării sale pentru operațiunea aeriană „de succes”, potrivit Anadolu.

„Adăposturile teroriștilor, buncărele, peșterile, tunelurile și depozitele au fost distruse cu succes. Le-am urmărit îndeaproape. Așa-numitele sedii ale organizației teroriste au fost, de asemenea, lovite și distruse”, a declarat Hulusi Akar într-o alocuțiune din capitala Ankara, potrivit Anadolu. Atât Turcia, cât și Statele Unite consideră PKK o organizație teroristă. Cele două țări nu sunt de acord cu privire la statutul aripii militare a YPG, care a fost un aliat al SUA în lupta împotriva ISIS în Siria, dar Turcia o consideră extensia siriană a PKK.

O femeie a fost reținută sub suspiciunea de a fi comis explozia mortală de duminica trecută din Istanbul. Ea a fost identificată ca fiind o cetățeană siriană care a fost antrenată de militanții kurzi, potrivit autorităților turce. Oficiali din FDS, YPG și Forțele de Apărare a Poporului (HPG), care este aripa armată a PKK, au negat implicarea în atac.

Între timp, procurorii bulgari au înaintat acuzații împotriva a cinci persoane pentru sprijinirea actelor teroriste în legătură cu explozia.

Au fost aduse acuzații împotriva celor cinci persoane pentru două infracțiuni, a declarat sâmbătă reporterilor procurorul supraveghetor bulgar Anglel Kanev. „Una dintre ele [este aceea de a face parte] dintr-un grup de crimă organizată pentru trafic și trafic de persoane. Cealaltă este, în conformitate cu articolul 108A din codul penal, în general, sprijinirea într-o anumită măsură, la un moment dat, a activităților teroriste.”